Ionel Ilie: CEO a trecut peste insolvență

Complexul Energetic Oltenia înregistrează, la 6 luni, pierderi de aproape 140 de milioane de lei. Chiar dacă situația financiară a companiei este dezastruoasă directorul din companie, Ionel Ilie, spune că sunt semne de redresare a societății. Ilie a explicat că unitatea a început să-și plătească furnizorii şi că la finalul anului CEO va fi pe profit. Ilie a mai spus că speră a următoarea conducere să-i continue activitatea. Interviul a fost dat miercuri, 3 august, ziua în care acesta îşi depusese cerere de retragere din Directorat.

Reporter: Care este situația financiară a companiei?

Ionel Ilie: Am trecut peste o perioadă grea. Acum eu sunt un pic mai norocos că de regulă perioada grea este în primăvară, eu am preluat preşedinţia Directoratului cu 1 iunie. Și am reușit să aducem un echilibru între obligații și venituri, între plăți și încasări, deja din luna iulie începem să fim deja excedentari și încet, încet să recuperez din ce am de plătit la ANAF și la furnizori. Am făcut o regulă, de o lună, cât mă ocup de această activitate, nimeni nu este favorizat, nimeni nu este defavorizat. Toată lumea primește conform scadenței suma pe care o avem disponibilă. O împărțim în mod egal la cei care sunt îndreptățiți. Încă n-am reușit să  ajungem la perioada scadenței la toți furnizorii.

Rep.: Față de cine aveți datorii mai mari?

I.I.: Sunt câțiva furnizori de servicii sau materiale cu facturi foarte mari neonorate. Le-am cerut să aibă răbdare, am împărțit banii pe care i-am avut disponibili în mod egal, cred că dacă menținem aceeași regulă, undeva în octombrie nimeni nu va mai fi în afara termenului de plată din contract fără acel termen de grație. În majoritatea contractelor este un termen de plată, de regulă 60 de zile, și o perioadă de grație de 30 de zile în care dânșii nu calculează penalități. Am câțiva furnizori mari care sunt în situația să înceapă să calculeze penalități, Artego, Minprest, care au sume mari de încasat de la mine, din afară Alstom, Romelectro, care au sume mai mari.

Rep.: Puteți face o previziune pentru finalul anului în ceea ce privește situația financiară a companiei?  

I.I.: Perioada dificilă a trecut. Începând de acum, până la sfârșitul anului, contractele pe care le avem perfectate ne permit să avem încasări mai mari decât datoriile. Suntem poate printre puținele societăți din zonă care nu au întârziat plata salariilor. Nu vă ascund că a trebuit să facem un efort ca să plătim și primele trecute în contract. Chiar dacă ne-a fost greu, chiar dacă am rugat o parte din parternerii noștri să accepte o întârziere a plăților, am plătit salariile la timp. Sper ca și conducerea care urmează să realizeze ceea ce am început. Să facă o plată conform scadenței, să nu favorizeze pe nimeni, să nu defavorizeze pe cineva și să ne plătim obligațiile la stat și la bănci.

Rep.: Care este poziția băncilor dată fiind situația companiei?

I.I.: Am discutat cu toate băncile, le-am explicat situația în care suntem, că societatea a trecut peste acel cuvânt așa, de speriat, insolvență, am trecut peste perioada dificilă și că sunt speranțe să fim o societate care să crească pe propriile picioare. De fapt suntem singura societatea producătoare de energie din România care nu este favorizată de nimeni. Hidroelectrica o favorizează natura, Nuclearelectrica este favorizată într-un fel de dispeceri pentru că nu i se impun aceleași condiții de acces pe piață care mi se impun mie, sunt lăsați să funcționeze la ce putere vor dânșii iar ceilalți sunt subvenționați. Ba de primării, ba de certificate verzi, ba de către Guvern prin legislația pe care a dat-o.   

    

Vizualizări: 1,097

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: