Ciurel: Cei care au denigrat compania vor plăti

Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, este decis să-i facă să plătească pe jurnaliştii care au scris despre contractul păgubos „cărbune pentru sârbi”. Este vorba de faptul că societatea pe care o conduce a refuzat să participe la licitaţia organizată de Serbia pentru achiziţia de cărbune, carierele din ţara vecină fiind inundate. CE Oltenia a preferat să vândă cărbunele printr-o firmă de apartament nou-înfiinţată, BVA Coal. Cărbunele a plecat din Gorj cu 13 euro tona, sub costul de producţie de anul trecut, iar BVA l-a vândut la sârbi cu 34 de euro.

„Nu o să mă las până ce cei are nu au denigrat compania nu o să plătească. Nu ştiu cât de buni sunt juriştii pe care i-am contractat, dar nu cred că pot să pierd acest proces“, a declarat Laurenţiu Ciurel. Complexul a dat în judecată Pandurul, GorjNews şi Tele3.

Ultima versiune a contractului de cărbune

Directorul Laurenţiu Ciurel a declarat într-o emisiune la Tele3 că acest contract ţine în viaţă carierele Lupoaia, Roşiuţa şi Husnicioara, cele care livrează cărbune. Şi din nou a fost întrebat şi a povestit cum s-a ajuns la firma de apartament BVA Coal SRL, fără angajaţi şi fără vechime. Totdeauna firul poveştii este altul. De această dată spune că iniţial a fost de acord cu un consorţiu format din BVA Coal, CE Oltenia şi Virom şi chiar a trecut propunerea prin Consiliul de Supraveghere. „Am avut o solicitare, să spunem, să primesc un domn care şi-a oferit aceste servicii şi mi-a făcut o propunere pe care am trecut-o prin Consiliul de Supraveghere să facem parte dintr-un consorţiu. Pe domnul acesta l-am cunoscut la minister, domnul Mureşan“, a spus Ciurel la Tele3. Altădată a spus că nu-l cunoaşte pe Lucian Mureşan, reprezentantul BVA Coal SRL.

Ciurel a mai declarat că la emisiunea de miercuri seara că Mureşan i-a propus să facă parte dintr-un consorţiu cu BVA Coal SRL şi Virom. Mureşan pare că a venit cu documentul redactat, el trebuia doar aprobat de Consiliu. „A şi venit cu redactarea acestui consorţiu pe care am trecut-o prin Consiliul de Supraveghere. Înainte de licitaţie“. Ciurel a început să cerceteze aceste firme. A tradus articole din ziare şi susţine că şi-a dat seama că firma Virom este controversată. „Că este acuzată de nu ştiu ce evaziune fiscală, că au nişte şefi care făcuseră puşcărie sau erau deja în închisoare“. Dar, nici firma românească nu era mai brează: „Uitându-mă la firma românească am văzut că fusese creată recent, doar cu câteva săptămâni în urmă, şi că are sediul într-un apartament într-un bloc, nefigurând la Registrul comerţului cu angajaţi“. Ca urmare, a anunţat Consiliul de Supraveghere că CEO nu mai intră în consorţiul cu Virom şi BVA Coal SRL: „Am anunţat la Consiliul de Supraveghere că eu refuz să fac parte dintr-un consorţiu şi că mă limitez la a vinde cărbune, fără să se mai ţină cont de oferta pe care eu le-o dădusem. Dădusem o ofertă între 10-12 euro. 10 euro dădusem din vară, când aveam milioane de tone de cărbune, nu ştiam cum să mai scap de el. Am anunţat la Consiliul de Supraveghere că reiau procedura şi fac licitaţie“.

Licitaţii fără cărbune

Şi a venit vremea licitaţiei. Directorul spunea că au fost două licitaţii şi ambele în decembrie. Printr-un comunicat de presă din februarie 2015 el spunea că a fost contactat de BVA Coal SRL prin septembrie, deşi firma e înfiinţată în octombrie. „La prima licitaţie nu a venit nimeni, la începutul lui decembrie, la a doua, 11-17 decembrie au venit firme sârbeşti, două, şi firma asta BVA, care rolul ei era doar să organizeze transportul. Nu am avut nimic împotrivă, atâta timp cât au acceptat condiţiile de plată înainte“.

Într-un comunicat din data de 12 februarie directoratul CEO spune că: „În data de 9 decembrie 2014, la licitaţie au participat doar firma BVA COAL SRL si asociaţia VUKOVIC 1967-TPSUT MEHEDINŢI Licitaţia a fost câştigată de firma BVA cu preţul de 13 euro/tona (VUKOVIC 1967 – TPSUT MEHEDINTI a oferit preţtul de 12,2 euro/tona). In 19 decembrie 2014 s-a încheiat contractul cu începerea livrării din 5 ianuarie 2015, timp de 6 luni“.

Durata contractului naşte alte semne de întrebare, ca şi aceste licitaţii.  Licitaţia din România este făcută la o lună după ce BVA Coal şi celelalte două firme câştigaseră licitaţia din Serbia. Cum au câştigat fără să aibă cărbunele? „Toate aceste firme care au venit la mine, una a venit că vrea 6 milioane, alta că vrea 2 milioane, au primit de la mine sau de la Daniel Antonie oferte de cărbune. Pe care scriam că CE Oltenia are pe stoc la ora actuală 2 milioane, locaţia, şi putem să-l dăm, la unii 10 euro, la alţii 11, depinde în ce perioadă au venit. Cu hârtiile astea în mână nu ştiu câte firme sârbeşti, trei ştiu eu sigur, s-au dus la licitaţie arătând că au sursă“. Directorul a spus că CEO nu putea face faţă contractului de export direct în Serbia din cauza transportului. La această dată, din informaţiile pe care le deţine, transportatorii ar avea de recuperat 27 de miliarde de lei vechi.

Ciurel: Eu nu vreau să export

Drept urmare, la următoarea licitaţie, CEO va livra cărbune tot prin intermediar. „La fel voi face. Dacă aş putea aş încerca o livrare directă către partea sârbă, dar se complică treaba şi tot mai bine e printr-un intermediar pentru că eu nu vreau să export. Mă încurc foarte tare cu accize şi TVA. Aş vrea să vând tot la o firmă românească, că va fi BVA, că va fi alta, dar să nu face eu export“.

Laurenţiu Ciurel a mai spus că acest contract este asigurat şi că oricând poate executa societatea. Problema este că, potrivit lui Ciurel, contractul se termină pe 30 aprilie, deci este pe patru luni şi nu şase aşa cum a transmis presei, şi, deşi era pentru livrarea a 1,2 milioane de tone, în realitate a dat 400.000 de tone. Asta a spus miercuri seară la Tele3. Marţi le-a spus jurnaliştilor de la Radio Infinit că a dat 700.000 de tone la sârbi.

Recunoaşte plata orelor suplimentare

În plus, Ciurel vorbeşte acum şi de investiţii pe care le-a făcut compania şi de orele suplimentare plătite salariaţilor, cheltuieli care erau respinse până acum. „Este clauză contractuală că nu se dă nicio lingură de cărbune decât cu banii înainte. Ca să ne asigurăm, pentru că noi facem nişte investiţii, plătim nişte ore suplimentare, avem şi scrisori de garanţie, bilete la ordin, în care cantitatea de cărbune pe care o luăm cu plata înainte este dublată, avem siguranţa că şi după aia urmează altă cantitate. Putem să executăm din cont. Noi ştim că mai sunt plătite doar 6.000 de tone de cărbune, astea le dau în două zile sau o zi. Dacă până poimâine nu bagă alţi bani eu îi pot executa biletele“, a spus Ciurel.

Dar, această executare ar fi trebuit să se facă deja potrivit contractului. În plus, directorul spune de 6.000 de tone la două zile sau într-o zi, dar contractul este pentru o livrare zilnică de 10.000 de tone. Dacă sârbii nu ridică această cantitate, ceea ce s-a şi întâmplat judecând după gradul mic de livrări, 400.000 de tone, complexul îi poate penaliza, dar nu a făcut-o. „Până la ora aceasta nu am perceput penalităţi. Noi la sfârşitul perioadei tragem linie şi adunăm, dar acele penalităţi sunt acoperite de acele bilete pe care le putem încasa. Penalităţile sunt asigurate. Penalităţile nu sunt mari, nu sunt în favoarea noastră. Mie mi-e teamă că dacă încorsetăm foarte tare contractul găsesc sârbii altă variantă. Încercăm să-i ţinem“, spune directorul Ciurel. „S-a livrat în jurul lui 400.000 de tone şi contractul trebuie finalizat la sfârşitul lunii aprilie. Livrările au început pe 7 ianuarie, dar au fost mari probleme de organizare. Noi putem livra lejer 10.000 pe zi. Înţeleg că nu sunt plătiţi transportatorii“, a mai spus acesta.

penalitati_print

GARANŢIE

Potrivit contractului, dacă nu se ridică 10.000 de tone de cărbune, aşa cum s-a convenit, complexul energetic poate aplica penalizări de până la 30%. Potrivit unui comunicat CEO, până pe 12 februarie se livrase cantitatea de 140.000 de tone de cărbune, adică o medie de 4.500 tone pe zi. La art. 13.3 din contract scrie că dacă într-un interval de 30 de zile se ridică mai puţin de 5000 de tone pe zi, CEO are dreptul de a rezilia contractul şi de a reţine garanţia de bună execuţie. Însă surse spun că această garanţie, de 780.000 de euro, nu ar fi fost depusă nici până acum.   

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: