$ova, la un pas de puşcărie pentru afacerile din Gorj

Săptămână cu emoţii pentru senatorul PSD Dan Şova, un apropiat al lui Victor Ponta încă de când casa de avocatură a acestuia derula contracte de consultanţă juridică la complexele energetice Turceni şi Rovinari, iar actualul premier era la începuturile politicii sale „gorjeneşti”. Direcţia Naţională Anticorupţie cere încătuşarea parlamentarului social-democrat după ce acesta a falsificat o parte din probele pe care anchetatorii le doreau la dosar, actele depuse de Şova la DNA fiind menite să îl scoată basma curată, lucru pe care, procurorii, l-au mirosit repede, motiv pentru care şi vor arestarea acestuia.

Ancheta care ar putea să îl ducă pe Şova lângă alţi politicieni celebri ajunşi în spatele gratiilor este cea în care directorii din 2007/2009 de la Turceni şi Rovinari, Dumitru Cristea şi Laurenţiu Ciurel, sunt acuzaţi şi ei de abuz în serviciu, pe motiv că ar fi prejudiciat cele două unităţi de stat cu 70-80 de milioane de lei, pe lista contractelor păguboase derulate de aceştia fiind şi cel de consultanţă juridică primită de la Casa de Avocatură Şova şi asociaţii, culmea, în perioada în care Ponta era Senior Partner al lui Şova.

Paguba care i se pune lui Şova în cârcă e de vreo 3,5 milioane de lei, asta în condiţiile în care un avocat de-al său era pontat în fişa de lucru ca prestând activitate şi 25 de ore pe zi... Şova a negat însă de-a lungul anilor orice eventuală suspiciune cu privire la legalitatea afacerilor sale.

Probe falsificate

Dan Şova a procedat mai rău ca ultimii infractori şi a falsificat probe din dosar, el dispunând distrugerea tuturor calculatoarelor de la firma sa de avocatură, în speranţa că va şterge urmele corespondenţei electronice pe care a avut-o cu Ciurel şi Cristea. Acum o lună el a avut curajul de a prezenta la DNA documente falsificate, sub semnătura sa, documente care îl disculpau din afacerea cu Turceniul şi Rovinariul, dar pe care procurorii anticorupţie, evident, nu le-au luat de bune de la început, pentru astfel de fapte orice persoană riscând să fie arestată pe loc. Şova este însă  parlamentar, iar pentru încătuşarea lui e nevoie de acceptul Senatului, mai ales că a fost şi ministru al transporturilor.

„La data de 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un număr de 11 procese-verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, neştampilate însă semnate indescifrabil de suspectul Şova Dan-Coman şi de alte 2 persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziţii şi audieri. În legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedatate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conţinutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Şova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni”, arată DNA.

Gravitatea falsurilor

„În urma administrării materialului probator, a rezultat că, în perioada decembrie 2005 - ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale. Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acţiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Şova Dan-Coman, activitate infracţională orientată în mod vădit în scopul obstrucţionării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale şi implicit ale înfăptuirii justiţiei penale în general.

Plăsmuirea conţinuturilor celor 11 procese-verbale de către Şova Dan-Coman constituie în sine o activitate infracţională prin care s-a încercat inducerea şi acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate. De asemenea, a rezultat faptul că în cursul anului 2010, din dispoziţia suspectului Şova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi cu scopul de a compromite toate documentele şi corespondenţa purtată pe mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexe energetice”, mai menţionează DNA.

Ponta: „Dar ce a făcut domnul Şova?"

Cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Şova a fost transmisă la Parlament, odată cu ea parlamentarilor fiindu-le trimise şi copii după cele şase volume ale dosarului de urmărire penală. Teoretic, senatorii ar trebui să îl lase repede pe Şova fără imunitate, fiind puţin probabil ca el să demisioneze din funcţiile publice aşa cum a făcut-o, de exemplu, Toni Greblă, pentru câteva capre şi nişte struţi. Parlamentarii ar putea face însă front comun şi să îl apere pe Şova, mai ales că premierul Victor Ponta a făcut pe neştiutorul atunci când a fost întrebat despre situaţia penală a acestuia, deputatul de Gorj şi fostul Partener Senior al lui Şova răspunzând cu o întrebare:  "Dar ce a făcut domnul Şova?". Pe lângă faptul că este anchetat în dosarul cu Turceniul şi Rovinariul, Şova mai este cercetat şi în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care Viorel Hrebenciuc a fost arestat de câteva luni bune, el fiind, de asemenea, un politician care şi-a dat demisia din Parlament atunci când şi-a dat seama că lucrurile se complică.

D€mi$ia?

Un deputat liberal, Ovidiu Raețchi, e deja de părere că PSD nu va vota pentru ridicarea imunităţii lui Şova pentru că, astfel, va avea probleme în justiţie chiar Victor Ponta, un mare iubitor de dreptate atunci când era în opoziţie şi câştiga în doi ani peste 1,2 milioane de lei ca Partner Senior la Şova şi asociaţii. „În cazul cererii DNA de arestare preventivă a lui Dan Şova, PSD şi Victor Ponta se pregătesc de o nouă obstrucţionare a justiţiei. Cred că Victor Ponta va cere parlamentarilor PSD să voteze împotriva ridicării imunităţii lui Dan Şova în dosarul Turceni-Rovinari pentru că iţele acestei afaceri pot duce chiar la el. Cine ştie dacă Dan Şova, ipotetic vorbind, aflat în arest preventiv ar începe să spună tot ce ştie despre cei implicaţi în dosarul Turceni-Rovinari? Protejându-l pe Dan Şova, PSD l-ar proteja de fapt, pe Victor Ponta. În această logică, PSD şi premierul preferă un scandal mediatic şi politic dacă asta le oferă garanţii că vor muşamaliza lucrurile măcar o perioadă. Dan Şova şi Victor Ponta au crescut politic împreună şi se vor prăbuşi tot împreună”, susţine deputatul Ovidiu Raeţchi.

Şi Ludovic Orban a avut o reacţie pe această temă. „În privinţa lui Şova, ce să facă domnul Ponta cu Şova atâta timp cât a fost un beneficiar de pe urma relaţiei cu Şova câştigând vreo patru miliarde jumate în 2007 şi şapte miliarde patru sute de milioane în 2008 în poziţia de senior partner la firma lui Şova exact în perioada în care domnul Şova avea contracte la complexurile energetice?", a spus Ludovic Orban.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: