Parlamentari PSD, colegi de dosar cu Toni Greblă

Doi parlamentari PSD, Iulian Iancu şi Lucian Şova, ambii specialişti în energie, au ajuns colegi de dosar cu Toni Greblă, deşi deocamdată procurorii nu fac o legătură între aceştia. Punctul comun ar fi doar Ion Bârcină, omul de afaceri de etnie romă, a cărui fiică a fost cununată de Greblă, fiind implicat în afaceri cu energie. Dosarul are ca punct de plecare finanţarea transportului la un miting PSD de către o firmă, în interesul lui Iancu, la cererea directorului Transelectrica Horia Hăhăianu, director pe care Bârcină l-a scăpat de cămătari, dar pe care l-a şi împrumutat.

Ce au căutat deputații Iulian Iancu și Lucian Șova la DNA în povestea de ieri le-a depășit așteptările, problemele lor fiind generate tot de interesele lui Bîrcină. Cei doi au intervenit pe lângă directorul de la Transelectrica, în noiembrie 2012, pentru ca acesta, la rândul său, să le ceară celor de la Energomontaj SA București să suporte către o firmă din Bacău transportul la București a câtorva sute de membri ai PSD, DNA stabilind costurile de atunci la 10.000 de lei. Iancu i-a mai cerut directorului Horia Hăhăianu să îl ajute cu bani și pentru a ridica un monument în comuna băcăuană Lipova, deputatul dorind să se promoveze politic în acest mod, în schimb, lui Hăhăianu fiindu-i promisă o promovare în cazul în care Iancu ajungea ministru al energiei în guvernul Ponta.

Problema lui Iancu a fost însă că Hăhăianu era „păduche”, el fiind „împrumutat” cu bani de nimeni altul decât finul lui Greblă. Bârcină a văzut că nu mai poate să își recupereze banii de la directorul din energie și știa că Hăhăianu luase bani și de la un cămătar, promițându-i că „mediază” el conflictul dacă îl ajută cu contracte, directorul având credite de peste 100.000 de euro.

„În schimbul acestor foloase necuvenite, Hăhăianu Horia, de la nivelul funcţiei de director general al SC TRANSELECTRICA SA, a sprijinit o firmă controlată de Bîrcină Ion, pentru ca aceasta să obţină, în asociere, un contract de achiziţii, Hăhăianu Horia influenţând criteriile de adjudecare prin nota nr.3575/01.02.2012. De asemenea, în baza aceleiaşi relaţii cu Hăhăianu Horia, Bîrcină Ion a obţinut pentru o altă firmă a sa un contract cu SC TRANSELECTRICA SA, având ca obiect colectarea selectivă a deşeurilor – eliminarea şi valorificarea deşeurilor reciclabile de la centrele de exploatare şi de la sediul CNTEE TRANSELECTRICA”, mai menționează DNA.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: