Greblă, desființat de DNA. Grup infracţional internaţional!

Fostul senator de Gorj Toni Greblă, în prezent judecător la Curtea Constituţională, a fost pus sub urmărire penală de DNA, acuzaţiile fiind din cele mai grave: constituire de grup infracţional, trafic de influenţă, săvârşirea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Din grupul infracţional ar mai face parte omul de afaceri Ion Bârcină şi generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, tot gorjeni şi ei, dar şi un cetăţean din Republica Moldova, Victor Dolghi. În acelaşi dosar, mai este un alt grup format din deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova, un director din Transelectrica, Horia Hăhăianu, şi din nou Ion Bîrcină, care ar fi contribuit la finanţarea dubioasă a transportului unor pesedişti din Bacău la un miting din Bucureşti, în 2012.

Acuzaţiile DNA sună spectaculos, dar faptele nu sunt foarte clare. Constituirea de grup infracţional ar fi avut drept scop exportul de cereale şi produse din carne în Rusia, aflată sub embargoul Uniunii Europene. Grupul infracţional ar fi găsit o cale de export prin Turcia, susţin anchetatorii, care fac vorbire doar despre discuţii în acest sens, nu de realizarea propriu zisă a exportului.

Iată cum descrie DNA fapta într-un comunicat: „Începând cu luna august 2014, judecătorul Greblă Toni a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină Ion (persoană apropiată relaţional), un cetăţean turc, cetăţeanul moldovean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cele cinci persoane menţionate au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. În fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancţiuni de către Uniunea Europeană Rusiei. 
În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate”.

Oamenii legii au făcut ieri percheziţii şi la ferma familiei Greblă din comuna Teleşti. Soţia lui Greblă, avocat,  era ieri surprinsă de acuzaţii: „Carne de unde? De la ferma de la Buduhala? Pai producea ferma aceea ca să facă exporturi? În Turcia sau în Rusia? Cine s-ar încurca să facă export în Rusia în perioada embargoului? Export cu câinii de la Buduhala, cu ce ar face?”, spunea ieri Mihaela Greblă.

Ion Bârcină a făcut mişto de acţiunea DNA

Omul de afaceri Ion Bârcină a făcut mişto de dosarul procurorilor DNA atât la intrarea, cât şi la ieşirea din clădire. Acesta a spus la intrarea la audieri că nu a dat niciodată mită, că a făcut afaceri pentru că este băiat deştept şi că are bani de nu ştie ce să mai facă cu ei. Acuzaţiile DNA sunt că Toni Greblă foloseşte o maşină de lux, BMW serie 5, dar şi un telefon mobil care aparţin unei firme a omului de afaceri. Greblă a refuzat să dea declaraţii la DNA, unde cu siguranţă va reveni în zilele următoare însoţit de avocat. În faţa presei a recunoscut că folosea maşina lui Bîrcină, pentru că acesta îi este fin. "Era în familie, şi eu îi împrumutam maşina", a explicat Greblă. Mihaela Greblă a comentat şi pe această temă: „Nu are o maşină a lui personală, are o maşină, dar nu este a lui. Este un BMW seria 5, dar nu este maşina familiei noastre”.

Procurorii spun că Bîrcină i-a asigurat lui Greblă, în campania din 2012 când acesta candida la Senat, sfoara cu care au fost prinse bannerele de stâlpi şi capsele cu care au fost puse afişele de garduri. „Materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe”, este exprimarea DNA din comunicat. De asemenea, fostul senator a primit pentru soţia lui două rochii, în valoare de 1.200 de lei. „Este posibil ca soţul să-mi fi făcut la anumite ocazii, îmi făcea cadou câte ceva, când pleca într-o deplasare, dar de obicei nu mă nimerea, pentru că gusturile noastre nu seamănă”, a spus Mihaela Greblă.

La ieşirea de la sediul DNA, finul Bârcină a făcut noi declaraţii care au aruncat o lumină proastă asupra naşului Greblă: "Am luat 7 conserve şi m-au luat aici. N-am nicio teamă. Nu a intervenit pentru nimeni niciodată si acum e tăvălit. Nu avem nicio afacere. Naşu nu se pricepe la afaceri. Trimit ţigăncile la furat, la ghicit, la produs, vreţi altceva? Noi suntem proxeneţi, ne ducem furăm, facem altceva. La senat am fost la vreo 200 de senatori. Vorbeşti o dată cu cine nu trebuie si gata te ia".

Bartolomeu Săvoiu nu a declarat prea multe, decât că nu a făcut afaceri cu Greblă şi că simpatiile lor politice sunt diferite, el fiind un om de dreapta.

LEGĂTURĂ

"În anturajul grupului se află şi Mădălina Berbecel, care, în cursul lunii iunie 2014, a înfiinţat Întreprinderea Individuală Irina Mădălina Berbecel, existând informaţii că se urmăreşte transferul către această entitate a activităţilor comerciale derulate iniţial pe SC Gardena River SRL. De precizat faptul că Victor Dolghi este asociat la SC Blue Energie Group SRL împreună cu Vladislav Chetrar şi Mihai Prundianu, acesta din urmă fiind un apropiat al lui Bîrcină Ion şi al lui Greblă Toni", menționează anchetatorii, dând de înţeles că cea care are o fermă de capre în Gorj împreună cu Marin Condescu ar fi fost interesată de exportul la ruşi.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: