Struții lui Greblă din dealul Teleștilor, fără autorizație?!

Ferma de struți despre care anchetatorii au făcut vorbire ieri în dosarul lui Toni Greblă există de ani de zile și, deși toată lumea o știa ca fiind „a lui Greblă”, fostul parlamentar gorjean băga subiectul în pământ ori decât ori avea ocazia, nedorind să îi fie asociat numele cu așa ceva. Și totuși, ieri, procurorii DNA au făcut referire directă la afacerea respectivă ca una dintre cele în care fostul senator și actual judecător gorjean de la Curtea Constituțională este implicat în mod direct. Problema pentru Greblă e însă și că pământul e revendicat de localnici, iar unii susțin că din 1990 își tot caută dreptatea și degeaba.

La ferma din dealul Teleștilor creșteau în anii trecuți până la 80 de struți și erau mândria primarului Romulus Bâldea din Telești, care atunci, în presa locală, aprecia investiția senatorului de la acea vreme Toni Greblă, spunând că încă alte câteva astfel de ferme în localitate și sătenii nu ar mai duce grija locurilor de muncă. Struții lui Greblă s-au împuținat însă, iar ieri judecătorul Curții Constituționale spunea că „în gospodăria țărănească” de la Telești, care nu este a sa, ar mai trăi vreo șapte exemplare. Câteva au fost văzute pe viu și de mascații care au descins aici de dimineață, asta în timp ce Greblă era dus la DNA pentru audieri.

ferma_grebla_3

„Gospodăria țărănească” este o vilă în toată regula, cu termopane și toate dichisurile unei case moderne, care nu apare prin declarația de avere a senatorului, asta deși cei de la DNA spun că i-ar aparține fostului parlamentar gorjean. Întinsă pe câteva hectare, proprietatea are saivane și toate acareturile necesare pentru creșterea în condiții bio a unor animale, pe lângă struți aici fiind vorba și de vite sau oi. Gâștele au și ele suficientă apă pentru că la marginea proprietății, la baza dealului pe care e situată vila, sunt amenajate două lacuri, până acolo, pe o distanță de sute de metri, fiind trase cabluri de energie electrică pentru a asigura proprietății toate funcționalitățile necesare.

Autorizație de la Consiliul Județean?

Când vine vorba de autorizație pentru toate aceste minunății realizate într-un Gorj extrem de sărac lucrurile se complică, pentru că autoritățile din Telești spun că proprietatea figurează pe numele Vioricăi Tănăsescu, soacra judecătorului CCR. Proprietatea are aproape 6 hectare și, culmea, nu este situată în intravilanul localității pentru a fi autorizată de Primăria Telești. Ca urmare, Primăria Telești ne-a comunicat oficial că nu există nicio autorizație emisă din partea sa pentru ferma lui Greblă, fiind foarte posibil ca o astfel de autorizație să fie fost emisă de Consiliul Județean, deși e puțin probabil pentru că, în războiul de acum un deceniu, fostul președinte Nicolae Mischie nu ar fi ratat ocazia de a-i bate obrazul lui Greblă pentru o asemenea chestiune.

Revendicare veche

Situația este și mai complicată când vine vorba de originea terenului pe care a fost amenajată ferma respectivă, mai mulți localnici din Telești susținând inclusiv ieri că pământul este a lor și că le-a fost luat mai mult cu „japca” de către Greblă în perioada în care a ajuns prefect imediat după 1989. Ion Popescu este unul dintre cei mai afectați de situația respectivă, el revendicând o parte importantă din terenul pe care și-a ridicat Greblă proprietatea. Omul spune că tatăl său a fost, după Revoluție, gata să moară cu „milițienii” de gât pentru a-și recâștiga pământul, dar efortul a fost în zadar, dreptatea căutată de el nefiind îndeplinită nici până azi.

ion_popescu_ferma_grebla_4„După 1990 el fiind prefect a cumpărat un saivan de oi de la fostul Gostat. Apoi a împroprietărit-o pe maică-sa, pe soacră-sa, le-a mai dat și un hectar de pădure că așa prevedea legea pe atunci și s-a tot extins. A luat, chipurile, din rezerva Primăriei, dar a luat și de la oameni din Valea Marea, care aveau acolo oi și le creșteau. Tatăl meu în 1992 a fost chiar arestat de domnul procuror Roibu (n.r. Gheorghe Roibu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj). Greblă pusese grâu acolo și tata a pus calul la plug, securea pe coarnele plugului și a întors tot grâul sub brazdă. Greblă era prefect așa că a venit Miliția, cum era încă după 1990, a venit cu domnul Roibu și tata le-a spus că le taie gâtul și face 20 de ani de pușcărie, dar pământul nu-l lasă. El a murit în 2000 și de atunci mă tot judec eu prin tribunale ca să câștig, deși nu cred că se va face vreodată dreptate. Am acte vechi de un secol și jumătate și tot degeaba pentru că nu am puterea lui Greblă ca să mi se dea mie câștig de cauză”, spune Ion Popescu, ajuns și el la bătrânețe și obosit de atâta zbatere în zadar.

ACUZAŢIE

Acuzaţia DNA în legătură cu această fermă este că „În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă (…) a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului). A rezultat că, în mod neîntrerupt, suspectul Toni Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi (…) în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică”.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: