Ciurel: O să ajungem ca Hidroelectrica dacă dăm toate sporurile!

Directorul executiv al Complexului Energetic Oltenia a declarat într-un interviu la Radio Infinit că nu este posibilă semnarea unui nou contract de muncă astăzi, 16 ianuarie, aşa cum au cerut sindicatele, însă la începutul săptămânii viitoare acest lucru se va întâmpla. Ciurel a mai spus că o eventuală grevă nu este soluţia, însă nu o poate opri, iar dacă liderii de sindicat nu renunţă la unele sporuri, CEO ar putea ajunge ca şi Hidroelectrica.

Reporter: Sindicatele ameninţă cu grevă. Cum comentaţi?

Laurenţiu Ciurel: Greva generală nu este în acest moment de dorit mai ales pentru salariaţi, dar şi pentru administraţie, pentru că ar presupune pagube aduse companiei, greu de surmontat ulterior. Să ne înţelegem, nu ar fi o problemă economică la nivel naţional pentru că sunt atâţia producători concurenţi încât locul nostru în piaţă ar fi imediat luat de altcineva. Există multă energie la acest moment, pentru ceilalţi ar fi o mană cerească. Pe de altă parte există clar premisele să ajungem la un rezultat, dar nu se poate ca acesta să fie palpabil înainte de luni sau marţi săptămâna viitoare.

Rep.: Au dat un termen pentru semnarea contractului de muncă, 16 ianuarie.

L.C.:  Nu se poate, chiar dacă nu se pleacă acasă până pe 16, nu are cum să se încheie. Nu este o exagerare 21 sau 22, astea sunt fezabile, dacă se lucrează şi sâmbătă şi duminică. Cam 80-90 la sută din lucruri sunt terminate.

Rep.: Credeţi că această grevă ar fi o soluţie? 

L.C.: Nu cred că greva generală este o soluţie, dar dacă se doreşte treaba asta nu avem pârghiile să împiedicăm. Nu există contract de muncă acum.

Rep.: Sindicaliştii spun că se aplică cel de la Rovinari.

L.C.: Dacă ei susţin treaba asta înseamnă că nu au voie să facă grevă pentru că pe durata valabilităţii unui CCM nu au voie să facă grevă, dar eu vă spun un lucru, nu e opinia mea ci a unor jurişti, specialişti, în momentul fuziunii una dintre părţile semnatare a dispărut, adică administraţia şi în sensul acesta se poate spune că a dispărut tot contractul. Deci, la ora aceasta nu există contract colectiv de muncă.

Rep.: Tăierea acelor sporuri este singura nemulţumire a sindicaliştilor?

L.C.: Asta e principala nemulţumire. Ce nu înţeleg e că foarte puţine sporuri şi foarte mici dispar definitiv. Marea majoritatea vor face parte din nişte pachete de performanţă. Dacă muncim bine, se eliberează primul pachet, iar apoi dacă facem o altă cantitate eliberăm al doilea pachet.

Lumea nu a fost obişnuită nici nu genul acesta de negociere sau management, management obiectiv se numeşte. Îţi făceai sau nu treaba, îţi luai banii, Salariile rămân dar adaosurile sunt condiţionate de un anumit grad de performanţă pentru că altfel ajungem în situaţia Hidroelectrica.  Nu se vor pierde doar sporurile, ci şi locurile de muncă.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: