Ciurel: Politicienii decid privatizarea CE Oltenia

Directorul Complexului Energetic Oltenia a declarat într-un interviu că în prezent compania derulează investiţii de peste un miliard de euro. Ciurel a vorbit şi despre posibilitatea privatizării CEO, problemă pe care a aruncat-o în ograda politicienilor. Este nevoie de o decizie politică în privinţa privatizării CEO, a spus acesta.

Într-un interviu pentru www.focus-energetic.ro directorul executiv al CE Oltenia Laurenţiu Ciurel a declarat că în următorii doi ani investiţiile CEO vor fi de trei miliarde de euro. „În prezent, Complexul Energetic Oltenia are în derulare investiţii totale de aproximativ un miliard de euro, din care jumătate reprezintă obligaţii de conformare la normele europene de mediu, 300 milioane euro sunt alocaţi activităţilor miniere şi doar restul pentru investiţii tehnologice. Totuşi, pentru perioada 2012 – 2025, investiţiile preconizate se ridică la aproape 3 miliarde de euro“, a spus acesta.

Mai exact, la Turceni, investiţiile de mediu se ridică la aproximativ 1 miliard de lei, iar investiţiile tehnologice – circa 2 miliarde lei, la Sucursala Craiova, investiţiile de mediu ajung la 1,1 miliarde lei, iar cele tehnologice la 200 milioane lei, iar la Rovinari va fi construit un nou bloc energetic, de 600 MW, costurile fiind estimate la circa 4,1 miliarde lei. „În plus, la Sucursala Minieră, pentru deschiderea, punerea în exploatare şi menţinerea capacităţilor de producţie sunt necesare fonduri de circa 2,4 miliarde lei până în anul 2025. Astfel, în total, se preconizează investiţii de aproximativ 12 miliarde de lei, circa 3 miliarde de euro“, a adăugat acesta.

Banii vor fi asiguraţi din surse proprii sau din împrumuturi bancare. Ciurel mai spune şi o altă variantă. „Poate vom lansa chiar obligaţiuni pe piaţa internă şi, de ce nu, chiar pe piaţa externă, din vânzarea de acţiuni şi prin parteneriate public-private“.

Zece milioane de euro pentru fiecare procent din CEO

Laurenţiu Ciurel a vorbit şi despre vânzarea de acţiuni ale CEO. Ciurel a invocat Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea, care spune că Ministerul Economiei îşi va exercita toate drepturile avute în calitate de acţionar în societate, inclusiv modificarea actului constitutiv, pentru finalizarea unei oferte publice de acţiuni, în termen de 24 de luni de la data înmatriculării Societăţii la Registrul Comerţului.

Pe de altă parte, în acordul cu FMI, privatizarea Complexului Energetic Oltenia este prioritară. Din cauza volumului mare de investiţii de care are nevoie, explică Ciurel. În final, este nevoie de o decizie politică, spune acesta. „Este nevoie de o decizie politică în privinţa privatizării CEO. Dacă se merge pe varianta majorării capitalului social, într-o primă etapă cu 15%, prin ofertă publică primară, suma rezultată, estimată la aproximativ 150 milioane de euro, rămâne în companie şi va utilizată pentru finanţarea programului de investiţii pentru perioada 2013 – 2014“.

Mai există o variantă, adaugă directorul companiei energetice. „În cazul privatizării CEO prin ofertă publică de vânzare, atunci sunt necesari mai mulţi paşi şi, în consecinţă, o perioadă mai lungă de timp“, mai spune Ciurel. Directorul CEO pare să se fi informat în privinţa acestor paşi. „Ca la orice privatizare, trebuie aprobată, prin Hotărâre de Guvern, strategia de privatizare, trebuie angajat un consultant juridic, care să ofere asistenţă juridică în procesul de selectare a intermediarului autorizat, trebuie selectat intermediarului autorizat, trebuie adoptate măsurile/ hotărâre corporative necesare. Urmează, apoi, derularea, de către intermediarul autorizat, a activităţilor de pregătire a ofertei (due-diligence economic, juridic, de mediu, evaluarea societăţii etc.) şi, în final, derularea ofertei publice primare de vânzare de acţiuni (n.r. – de remarcat, în această ultimă situaţie, banii merg la buget, nu în conturile companiei)“, mai spune în interviu, demonstrând că ştie exact cum să facă privatizarea, experienţa în acest domeniu fiind cerută de firma de recrutare a directorului CEO.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: