Ciurel, pregătit pentru un nou contract de cărbune pentru Serbia

Directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că pregăteşte o nouă licitaţie pentru livrare de lignit la termocentrale din Serbia, prin intermediari. În prezenţa ministrului energiei Andrei Gerea, Laurenţiu Ciurel a încercat să explice contractul minţind prin omisiune. A subliniat că înţelegerea cu BVA Coal SRL a fost una bună şi că are bilete la ordin pe care le va executa în luna august. Ciurel vorbeşte despre suma de 780 de mii de euro pe care BVA Coal SRL ar fi trebuit să o depună în conturile CEO, conform contractului, ori compania a hotărât să facă un Act adiţional şi să dea bani reali pe bani virtuali.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, nu a prea răspuns la întrebările jurnaliştilor pe acest subiect, Laurenţiu Ciurel fiind dornic să vorbească despre marea afacere a CE Oltenia, pe care spune tot el că a denunţat-o la DNA şi DIICOT. Când a deschis gura, ministrul Gerea mai bine tăcea. Şeful ministerului care a trimis la DNA un raport de control pe acest subiect, abia deschidea gura să spună lucruri pe jumătate. „A fost primită o sesizare, s-au pus nişte semne de întrebare. Noi am controlat şi rezultatul sau raportul de control a fost înaintat celor care au trimis sesizarea era obligatoriu să-l transmit. Aşa e procedura, primeşti o sesizare şi dai răspuns. Odată începută cercetarea probabil se vor găsi şi răspunsuri“, spunea Gerea în conferinţă de presă alături de Ciurel. „Eu am trimis la DIICOT. Şi la DIICOT şi la DNA“, se laudă directorul Laurenţiu Ciurel.

Contractul, „securizat“ cu bani care nu există

Directorul a mai spus că în aceste zile serviciile de specialitate din companie pregătesc un caiet de sarcini pentru noi contracte de export de cărbune. Tot prin intermediar, lămureşte Ciurel. El susţine că înţelegerea cu BVA a durat două luni, deşi contractul era pe şase luni, şi a câştigat o jumătate de milion de euro din vânzarea a 400.000 de cărbune. „Ni s-au cerut documente despre acest contract, este o mare pierdere pentru unitate acest contract. A fost un contract care a făcut în două luni de desfăşurare un profit net de 500.000 de euro. Sperăm să se poată relua. Noi facem acum caietul de sarcini şi o să facem un caiet de sarcini în care o să facem mai multe loturi ca să poată să vină şi transportatori mai mici sau dealeri care pot asigura cantităţi mai mici. Încă o dată vă spun că intenţia noastră este în continuare să nu ne implicăm în procesul de transport şi să fie acelaşi tip de licitaţie, acelaşi tip de contract cum a fost cel vechi“, a declarat acesta.

Curtea de Conturi a estimat însă o pierdere de 8, 4 milioane de lei la acest contract. „Pentru 500 de mii profit socoteala e simplă. Am vândut 400.000 de tone cu un preţ de 13 euro şi preţul de producţie a fost în jur de 11,5“, spune directorul. Ciurel încearcă să explice şi cum va recupera suma de 780 de mii de euro, garanţia de bună execuţie, transformată printr-un act adiţional în bilete la ordin. Contractul iniţial prevedea depunerea acestei sume în contul CEO în termen de 15 zile. Nu numai că nu au depus banii şi acesta era motiv de reziliere, dar au şi schimbat contractul înlocuind garanţia cu nişte bilete la ordin. Care ar avea termen în una august. „Am avut bilete la ordin, absolut tot ce a trebuit, e securizat complet. Noi ne-am asigurat faptul că pentru o perioadă am făcut nişte pregătiri aducând oameni la serviciu sâmbătă şi duminică şi ei nu şi-au dus contractul până la capăt am cerut să aibă bilete la ordin pe care le-am pus în execuţie acum pentru o cantitate de cărbune pe care încă două săptămâni ar fi trebuit să o ia. Le-am pus în  execuţie, sunt undeva în august. Ca o amendă în plus pe care trebuie să o ia“, a spus Ciurel.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: