Ciurel şi Weber au pierdut lupta din PSD. Care sunt câştigătorii!

Democraţie de la gât în jos în Partidul Social Democrat Gorj. Cei 108 membri ai Comitetului Executiv au votat ordinea pe liste pentru alegerile parlamentare, dar numai de la locul al doilea în jos. Primul loc pe lista de Senat i-a fost rezervat incompatibilului Călinoiu, fără vot, iar trimisul în judecată Victor Ponta a fost impus primul la Camera Deputaţilor. Ceilalţi au fost supuşi votului, iar rezultatul a fost surprinzător. Tânărul Claudiu Manta va fi al doilea la Senat, învingându-l la vot pe Andrei Maioreanu. La deputaţi, locul eligibil a fost câştigat de primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, urmat de omul susţinut de Ponta, adică fostul prefect Alin Văcaru. PSD s-a lepădat de Laurenţiu Ciurel, omul care a făcut praf CE Oltenia ocupând locul al IV-lea, în timp de actualul deputat Weber abia a prins locul cinci, fiind urmat de fostul secretar de stat Bebe Ionică.

PSD Gorj a stabilit luni, 3 octombrie 2016, prin vot, ordinea candidaţilor pe listele de la alegerile parlamentare. Pe primul loc la deputaţi a fost impus fără vot Victor Ponta, fiind urmat de primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, fostul prefect Alin Văcaru, pe locul al patrulea fostul director al CEO - Laurențiu Ciurel, pe cinci actualul deputat Mihai Weber, iar pe șase Bebe Ionică.
La Senat pe primul loc va fi Ion Călinoiu, urmat de Claudiu Manta şi Andrei Maioreanu. Liderul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, crede că după acest vot partidul este unit. "S-a văzut clar unitatea organizaţiei şi cred că, în ciuda multor adversari politici, după acest Comitet Executiv organizaţia PSD a ieşit mai unită ca niciodată", a declarat Florin Cârciumaru după şedinţă.
Un număr de 108 social-democrați au luat parte la votul de luni, mai precis membrii Biroului Politic, primarii PSD, dar și liderii organziațiilor locale.

Balotaj între Văcaru şi Ciocea
Cel mai disputat loc a fost locul al doilea pe lista de deputaţi. S-a ajuns şi în situaţia de reluare a votului, deoarece primarul Ion Ciocea şi fostul prefect Alin Văcaru au obţinut acelaşi număr de voturi, câte 48. În final a învins Ion Ciocea, care a obținut 51 de voturi faţă de cele 40 ale lui Văcaru. Primarul din Bustuchin a spus că vrea să fie un altfel de parlamentar. "Din '96 am fost candidat independent, am bătut atunci PSD şi a fost tot din primul tur, am mers întotdeauna numai din primul tur, n-am ştiut ce este înfrângerea şi n-am ştiut ce sunt emoţiile, dar iată! Am ajuns să am şi turul 2", a spus Ion Ciocea la finalul şedinţei, nu înainte de a le garanta colegilor primari şi şefilor de organizaţii locale că va răspunde la toate apelurile lor telefonice.
Fostul prefect Alin Văcaru s-a arătat mulţumit şi cu a treia poziţie pe lista PSD la Camera Deputaţilor. „A fost balotaj şi a fost foarte bine şi le mulţumesc colegilor, au dat dovadă că sunt serioşi, dar şi preşedinţilor, domnului Călinoiu, domnului Cârciumaru, îi felicit că nu au vorbit cu nimeni pentru nicio persoană", a explicat Văcaru.
Deputatul în funcţie Mihai Weber a fost surclasat chiar şi de Laurențiu Ciurel, fostul manager al CE Oltenia, aflat la prima tentativă de promovare în Parlament. Weber a plecat imediat după şedinţă. "Greu de crezut că locul 4 este eligibil, însă pe mine m-a surprins plăcut numărul mare de voturi, pe care... Cred că am avut 39", a spus Laurenţiu Ciurel.

Candidaţi cu probleme penale
La Senat primul este Ion Călinoiu, pe secund Claudiu Manta, iar pe trei Andrei Maioreanu. Acesta din urmă se arăta optimist înainte de începerea votului și chiar spunea că nu are emoții, pentru că a mai trecut prin astfel de momente. Mulți dintre candidații PSD la alegerile din iarnă au probleme cu legea. Ion Ciocea are probele de incompatibilitate, Înalta Curte de Casație și Justiție urmând să dea un verdict în data de 8 noiembrie. Ion Călinoiu este judecat pentru fals în declarații după incompatibilitatea constatată de Agenția Națională de Integritate (ANI). Victor Ponta, cel care deschide lista pentru deputați, este judecat pentru fapte de corupție în dosarul Rovinari-Turceni.
În cursa pentru un post de parlamentar intrase inițial și Mihnea Costoiu, care și-a retras candidatura pentru un nou mandat. Listele PSD urmează să fie validate de liderii de la București. Rămâne de văzut dacă vor rămâne așa cum pleacă de la Gorj.

Primarii au decis
Alin Văcaru a fost omul susţinut de Victor Ponta pentru locul 2 la deputați, iar Ion Călinoiu l-a susţinut pe Laurențiu Ciurel pentru această poziție. Până la urmă au învins primarii, care și-au ales candidatul, pe Ion Ciocea. Au fost şi aleşi locali nemulţumiți de lista finală a PSD pentru alegerile din iarnă. Este vorba de primari care îl doreau pe afaceristul Ion Iordache pe loc eligibil. Sorin Bucurescu crede că PNL va avea de câștigat pe seama deciziilor luate în PSD vis-a-vis de candidați. "Dacă PSD va lua trei mandate de deputat înseamnă că alegerile de astăzi sunt bune. Dacă va lua numai doi înseamnă că este un mare eșec și cineva trebuie să și-l asume", a spus Sorin Bucurescu.

Galerie foto






Vizualizări: 4,413

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: