Ciurel: Suntem pe Titanic, ne-a lovit icebergul, dar continuăm să dansăm

Aşa a descris ieri Laurenţiu Ciurel stadiul în care au ajuns negocierile administraţiei cu sindicatelor, în cadrul unei emisiuni la TV Sud. Directorul Complexului Energetic Oltenia a spus că o parte dintre sindicalişti au înţeles că va fi un an greu, dar alţii cer în continuare tot felul de prime.

Rep.: De ce nu s-au terminat negocierile, unde nu vă înţelegeţi?

Laurenţiu Ciurel: La un moment dat am avut impresia că au înţeles situaţia reală cu care ne putem confrunta. Trebuie să evităm să ajungem în situaţia Hidroelectrica, pentru că nouă ne va fi mult mai greu să revenim pe piaţă. Am uneori impresia că suntem pe Titanic, ne-a lovit icebergul şi noi încă dansăm. Vorbim dacă să se dea prime jubiliare la 30 de ani sau şi la 25 de ani.

Rep.: Care ar fi cele mai mari probleme?

L.C.: Sunt acele probleme cu RAAN şi Oltchim, de unde nu reuşim să încasăm. Nici nu putem să spunem că sistăm livrările, pentru că asta ar însemna să trimitem mii de mineri acasă. Ce fac atunci cu 2.000 de oameni la Berbeşti şi o mie la Husnicioara? Apoi este situaţia cu certificatele de CO2, pentru care trebuie să alocăm în acest an, pentru prima dată, 136 de milioane de euro. Tot acest context mă face să fiu extrem de precaut.

Rep.: Rămâneţi la propunerea de a tăia o serie de prime şi bonificaţii?

L.C.: Da, salariile între cele patru companii sunt deja armonizate, sunt în jur de două mii de lei pe media. Rămâne problema veniturilor extrasalariale şi aici eu am propus să luăm 100 de milioane de RON din acele prime şi să le mutăm în nişte pachete pe care le vom elibera doar în funcţie de performanţe, dacă ne atingem indicatorii.

Rep.: Sindicatele sunt de acord?

L.C.: Inevitabil, vor fi şi oameni care pierd la salariu. Sindicatele au scris pe tablă un principiu: nimeni nu pierde, nu toţi câştigă. Administraţia a mai adăugat un cuvânt: nimeni nu pierde jobul, nu toţi câştigă.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: