CNA de PCR

OTV-ul a fost închis pe loc, fără drept la apărare, pentru că societatea are datorii. Așa zice legea, se apără CNA-ul. Înseamnă că legea e proastă. N-ar fi prima oară. Nu doar că e o chestiune delicată interzicerea unui organ de presă, indiferent de calitatea lui, pentru niște datorii, fie ele și mari și foarte vechi. Dar în situația de față mai sunt și câteva detalii destul de semnificative: de exemplu, OTV-ul se află în procedură de faliment, deci fără acces la propriile conturi, acestea fiind controlate de un administrator financiar numit de stat. Situația e asta de mai bine de un an. Administratorul financiar are datoria să mențină firma pe linia de plutire. Deci nu era de datoria lui, a administratorului, adică a statului, să ia toate măsurile (inclusiv plata amenzilor, dacă asta se impunea) pentru ca firma luată în grijă să-și continue activitatea? Ba da. Și nici argumentul lui Mircea Badea nu e rău deloc: și CNA-ul are datorii la televiziuni. Să se închidă și CNA-ul, deci! În general, statul are multe datorii la mulți cetățeni. Să se închidă și statul, nu?

Rigiditatea nu e bună când lucrezi cu elemente atât de fragile ca drepturile presei, de pildă. Faptul că închiderea unei televiziuni de maidan va fi (deja este) salutată de către un public exagerat de puritan și mare parte din el nu tocmai inteligent nu îi poate scuza pe cei de la CNA. Pentru că tocmai de asta a fost introdus în Constituție pasajul ăla esențial cu libertatea de exprimare a presei: pentru situațiile în care exprimarea presei creează probleme. Fără îndoială, exprimarea OTV era scandaloasă, îndoielnică, pestilențială deseori. Temele și personajele impuse în viața publică de această televiziune, de asemenea. Dar doar pentru asta să le cauți nod în papură și să închizi o televiziune? E inacceptabil. Cu atât mai mult cu cât, cu un CNA în care USL-ul a preluat controlul, Victor Ponta se poate teme ca nu cumva, Doamne ferește, lumea să-l bănuiască de sentimente răzbunătoare care au dus la închiderea gurii amicului Dănuț. Și Victor Ponta, dacă ar fi băiat deștept, n-ar vrea asta.

Am jucat tenis cu amicul CTP, dar de data asta mi s-a părut groaznic de prost poziționat, în intoleranța lui. Discursul furibund de la RTV în care a scăpat porumbelul (că retragerea licenței OTV trebuia să se fi întâmplat de mult) pare venit direct din Coreea de Nord. Să lăsăm ziariștilor libertatea să fie penibili și chiar șantajiști, atunci când ei o doresc. În cazurile penale, legea va interveni. Iar CNA-ul, din fericire, nu se confundă, încă, cu legea din această țară.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: