Ziarul Pandurul angajează redactori și reporteri. Căutăm oameni curioși să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, să scrie povești simple, dar de impact, oameni dornici să învețe o meserie în care fiecare zi e altfel. Cunoașterea Limbii Române este condiție esențială. 

Nu solicităm experiență anterioară în presă, ci doar dorința de a învăța și de a descoperi locul în care trăim. 

Dacă ești interesat să lucrezi alături de noi trimite un CV la redactia@pandurul.ro.

(închide)

Coada spre trecut

Chiar nu se găsește nimeni s-o spună pe șleau? E o problemă cu bătrânii din țara asta. Cu majoritatea lor, mă rog. Problema e că sunt tâmpiți. Nu-i neapărat vina lor, ci a lui Ceaușescu. Da, chiar a lui. Oamenii ăștia care-au ieșit la pensie, eventual, înainte să apuce să experimenteze vreo fărâmă de capitalism suferă de un handicap care ar trebui recunoscut și în certificate. Ei nu știu să trăiască. Nu știu ce-i cu ei. Nu știu ce se întâmplă. Și cu siguranță habar n-au ce să voteze. Sunt niște victime triste și nu tocmai demne ale sistemului. Niște cobai cu creierele dereglate pe care doctorii au plecat și i-au lăsat de unii singuri să se agite prin laboratoarele în paragină. Fără mâncare, logic. Iar cobaii sunt furioși. Furioși și nostalgici. Pe vremea experimentelor sufereau, dar li se dădea mâncare și casă. Acum de ce i-au lăsat singuri? Și-și cheamă torționarii înapoi.

Pe cei mai slabi la minte și caracter, cel puțin, sistemul a acționat devastator. Uitați-vă în jur! Oamenii de 80 de ani nu e normal să stea la cozi nici când sunt cele mai ale dracului reduceri. Oamenilor normali de acea vârstă, instinctul de conservare le spune că mai bine riscă să moară de foame sau să supraviețuiască doar cu pâine și muștar decât să se pună de bunăvoie într-o situație iminentă de moarte violentă prin sufocare. De fapt, cel mai grav e că ei n-au nevoie stringentă de ce se dă la coada respectivă, ci de coadă în sine. E natura lor. E viața lor. Singura pe care o știu.

Alaltăieri, un reportaj trist, parcă pe Realitatea. Sute de oameni, cei mai mulți dintre ei bătrâni, se îmbulzeau la o coadă infernală ca să-și înnoiască permisele de conducere. Era ultima zi în care o puteau face fără ca ulterior, când carnetul le va fi expirat, să fie nevoiți să-și facă niște analize medicale care-i vor costa, la prețurile de acum, vreo 200 de lei. Dar credeți că-i vorba despre prețurile de acum?

Între împingători, un tataie sfrijit și știrb, cu privirea tulbure de la cataractă și poate și-un început de Alzheimer. Reporterița, o imbecilă, ca de obicei (dar aici a cam nimerit morala poveștii, ce să zic), îi pune microfonul sub nas și-l întreabă neinteligent:

- De ce stați la coadă?

- (abia trăgându-și răsuflarea) Ca să-mi schimb permisul!

- Și câți ani aveți?

- 83.

- Dar de ce e așa mare graba? Când vă expira permisul?

- În 2017.

Până și reporterița a rămas perplexă câteva secunde.

- Și de ce vi-l schimbați de pe acum?

- (sigur pe el) Ca să nu mai stau pe la doctori atunci…

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: