Coaliţia pentru Gorj

Alianţa Vestului, făcută de patru primari liberali care au modernizat oraşele lor cu bani europeni, a fost o iniţiativă în general aplaudată de primari. Nu puţini au fost aceia care au spus public că vor să fie primiţi în această alianţă, în care să înveţe cu toţii cum să atragă mai mulţi bani europeni. Aşa cum era de aşteptat, politicienii puterii au criticat demersul, ajungând până la a spune că respectivii primari vor să rupă Vestul de restul ţării.

La Gorj, PNL - aripa Vîlceanu vorbeşte despre o zonă metropolitană, din care să facă parte Târgu Jiu şi localităţile din jur. Ideea a fost aceeaşi, aceea de a facilita pe viitor atragerea de fonduri europene, mai ales că pe viitorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene vor conta astfel de structuri locale şi regionale. Primul care şi-a exprimat reticenţa a fost Marcel Romanescu, primarul PNL care, deşi nu o spune, îi vrea locul lui Vîlceanu.

Tot la Gorj, noul preşedinte al ALDE Gorj, Ion Iordache, vine cu ideea unei Coaliţii pentru Gorj. O structură în care să intre autorităţile locale, lideri politici de toate culorile, oameni de afaceri, ziarişti etc., oameni care să facă o listă de priorităţi pentru acest judeţ şi să caute soluţii pentru a impune centrului să aloce banii necesari. Primarii par interesaţi de un astfel de proiect, dacă asta înseamnă că vin mai mulţi bani în judeţ. Politicienii de la PSD şi PNL au spus deja că este o chestiune populistă, electorală, înainte să afle despre ce este vorba. În concluzie, patimile politice sunt mai importante decât orice.

Nu am văzut respectivul proiect, nu ştiu dacă există într-o formă scrisă, dar nu mai cred de vreo două decenii în tipul ăsta de demersuri. Mă abţin să le critic doar pentru că îmi dau seama că negativismul meu este toxic şi poate bloca proiecte bune. O să spun totuşi că este dificil pentru Iordache să fie un factor de coeziune în acest judeţ acum, când urmează doi ani electorali, iar el este preşedintele unui partid care rupe zilnic şi din PSD, şi din PNL. Dacă vrei să lansezi o coaliţie pentru Gorj ar trebui să laşi la o parte orice altă preocupare care ar putea afecta un demers atât de important. Dacă vrea să facă în continuare politică şi afaceri, Iordache ar trebui să facă propriul proiect pentru Gorj, pe care să îl aplice atunci când şi dacă va câştiga alegerile.

Vizualizări: 792

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: