Codul penal a trecut de Senat

Senatul a adoptat marţi, în sesiune extraordinară, propunerea legislativă de modificare a Codului penal. Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit 74 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” (PNL, USR) şi 9 abţineri (UDMR), anunţă Agerpres.
Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse în raportul Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache.

Printre amendamentele admise în comisie şi adoptate de plenul Senatului figurează posibilitatea eliberării condiţionate dacă s-a executat o jumătate din pedeapsă, în loc de două treimi cum este în prezent, în cazul în care pedeapsa cu închisoarea este mai mică de zece ani. Un alt amendament îl vizează pe condamnatul care a împlinit vârsta de 60 de ani şi care poate beneficia de eliberare condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei cu închisoarea, dacă aceasta nu depăşeşte zece ani sau cel puţin o jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de zece ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare.

Un amendament admis se referă la abuzul în serviciu, în sensul că pragul pentru această infracţiune a fost stabilit la nivelul salariului minim brut pe economie. Opoziția a susținut că noua formă l-ar putea ajuta pe Liviu Dragnea, şeful PSD, să scape de condamnare.

Totodată, parlamentarii majorităţii au votat un amendament care vizează abrogarea articolului privind neglijenţa în serviciu. Articolul 308 din Codul penal „Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane” a fost modificat astfel încât dacă prejudiciul va fi achitat, limitele pedepselor să se reducă la jumătate.

Şi termenele de prescripţie a faptelor cuprinse în Codul penal au fost reduse.

Legea merge la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Vizualizări: 1,009

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: