COINCIDENŢĂ: Trei secţii de votare, conduse de soţ şi soţie

Preşedinţii şi locţiitorii birourilor electorale de la cele 325 de secţii de votare din Gorj au fost desemnaţi ieri prin tragere la sorţi. Surprize însă pe lista acestora.  Fostul primar PD-L al comunei Glogova a fost desemnat locţiitor al Secţiei de votare nr. 213, la aceeaşi secţie unde preşedinte este chiar soţia sa, Rodica Şalapa. Nu se ştie dacă fostul primar a renunţat la politică pentru a putea ocupa funcţia de locţiitor de la secţia de votare. Nu trebuie ignorat faptul că Şalapa a candidat în luna iunie pentru un nou mandat de primar. Cazul de la Glogova nu este singura situaţie în care procesul electoral de la secţiile de votare se conduce în familie.

Preşedinţii şi locţiitorii de la secţiile de votare au fost desemnaţi ieri prin tragere la sorţi, în sistem informatic. Procesul a fost efectuat la Tribunalul Gorj, de către preşedintele Florin Encescu. Pentru a participa la tragerea la soţi s-au înscris 1.230 de persoane: 555 de jurişti, 604 persoane cu studii superioare de altă specialitate şi 71 de persoane cu studii medii. Dintre acestea au fost selectate 650 de persoane, necesarul pentru cele 325 de secţii de votare ce vor fi amenajate la nivelul judeţului pentru alegerile parlamentare. Printre cei aflaţi pe listă, se numără şi fostul primar pedelist al comunei Glogova, Ion Şalapa. Acesta a fost desemnat locţiitor la Secţia de votare nr. 213, la aceeaşi secţie unde preşedinte este chiar soţia sa, Rodica Şalapa.

Actualul primar al comunei Glogova a confirmat faptul că este vorba despre familia fostului primar. “Nu am văzut încă lista preşedinţilor şi a locţiitorilor de la secţiile de votare, însă după nume este vorba despre soţii Şalapa, familia fostului primar. Deşi lucrează în continuare la primărie, la Serviciul Agricol, domnul Şalapa nu şi-a depus cererea la noi. Probabil, dânsul şi soţia sa şi-au depus cererile direct la Prefectură. Ştiu că domnul Şalapa are studii juridice”, a declarat Gheorghe Alpredi, primarul comunei Glogova.

În luna iunie, când a candidat pentru un nou mandat de primar, Şalapa era membru PD-L. Nu se ştie însă dacă şi-a depus demisia pentru a putea ocupa funcţia de şef la o secţie de votare întrucât  legea nu permite ca preşedinţii şi locţiitorii să aibă apartenenţă politică.

COINCIDENŢĂ

Fostul primar de la Glogova nu reprezintă un caz unic în care capul familiei să fie subordonat soţiei în secţia de votare. Şi la Văgiuleşti, la două secţii de votare şefia se dispută între soţi. Mai exact, la Secţia nr.321, preşedintă este Eftimia Săbiescu, iar locţiitor soţul său Constantin Săbiescu. La Secţia nr. 322, soţul nu a fost nevoit să renunţe la autoritatea sa nici chiar pentru alegeri. Preşedintele acestei secţii este Marcu Pancea, iar locţiitor Mariana Pancea.

REMUNERAŢIE

Preşedinţii şi locţiitorii birourilor electorale vor fi remuneraţi cu câte 85 de lei/zi pentru o perioadă de cinci zile de activitate, iar ceilalţi membri vor primi tot aceeaşi sumă, dar pe trei zile de activitate. În ambele cazuri se mai adaugă zilnic încă 10 lei pentru cafea şi băuturi răcoritoare. Prefectura Gorj a alocat 550.000 de lei pentru costurile materiale prevăzute în ziua alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat. La această sumă se adaugă peste un  milion şi jumătate de lei pentru plata personalului care va fi angrenat în ziua scrutinului.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: