Colindă Europa în aşteptarea primăverii

Pandurii lui Pustai s-au plimbat peste 15.000 de kilometri în această vară pentru a ajunge în grupele Europa League. Mingote şi compania mai au de parcurs încă pe atât până la finele anului în speranţa că vor îndeplini noul vis al şefului Condescu, primăvara europeană.

După 12 meciuri în 6 săptămâni în vară, pandurii dau iar de greu! Până la iarnă, programul trupei lui Pustai e unul supraaglomerat cu meciuri în Liga 1, Europa League şi Cupa României.

Se plimbă prin toată Europa

Pandurii au parte de cel mai agitat sezon din istorie, dar şi cel mai frumos. După o vară de vis în care au „înghiţit” aproape 16 mii de kilometri în deplasările de la Tallinn, Tel Aviv, Braga şi Cluj, oamenii lui Pustai s-au calificat în grupele Europa League. Echipa a fost mai mereu pe drumuri, fie cu avionul, fie cu autocarul, dar până acum totul a meritat efortul. „De la început şi până acum nu am avut meciuri uşoare. Am jucat toate meciurile la trei zile distanţă unul de altul. Avem ghinionul să nu putem juca acasă meciurile din Europa. Ne-am deplasat în Europa în extremităţile ei, am atins şi Asia. Nu avem nici un meci amânat, nu am fost programaţi preferenţial în campionat, deci nu a fost uşor nici până acum”, declară Condescu atunci când i se aminteşte de programul încărcat ce o aşteaptă pe Pandurii în următoarele săptămâni. Pustai regretă puţin că nu a avut timp să sărbătorească accederea în grupe alături de elevii săi, dar speră să aibă motive de sărbătorit şi la iarnă. „Avem un program foarte încărcat, nu am apucat să sărbătorim nici calificarea în grupe. Promisesem că mergem toţi undeva şi n-am reuşit. Dacă tot am amânat asta, poate om sărbători altceva.”

30.000 – de kilometri parcurşi în total vor atinge pandurii până la finele anului după deplasările de la Guimaraes, Florenţa şi Dnepropetrovsk

Condescu vrea în primăvară

Pandurii rămâne singura reprezentantă a României în grupele Europa League. Astra şi Petrolul au avut şi ele un parcurs demn de remarcat, dar nu au putut depăşi play-off-ul. Pandurii devin încet dar sigur a doua cea mai mediatizată echipă din Liga 1 după Steaua. Iar Condescu vrea ca popularitatea pandurilor să crească şi după faza grupelor. Un loc doi într-o grupă cu Fiorentina, Dnepr şi Pacos de Ferreira nu pare deloc un obiectiv imposibil în viziunea preşedintele CA al clubului. „În Europa vreau calificarea în primăvară, iar în campionat o să jucăm. Mai e şi returul. Eu vreau câte puncte ne sunt necesare în campionat ca să ne calificăm din nou în cupele europene”, spune Condescu. Acesta le-a pregătit jucătorilor un sistem de premiere în grupa europeană în funcţie de punctele acumulate. „Primele sunt la puncte în Europa”, e declaraţia fermă a lui Condescu. Pustai nu vorbeşte de un obiectiv ferm, ci doar de dorinţa de a acumula puncte. „Aş vrea să fie bal la sfârşit dacă tot îl deschidem cu Dnepr. Am zis demult că ne-am depăşit condiţia, e ceva fantastic, le-am zis şi jucătorilor că e momentul nostru de ceva vreme aşa că încercăm să facem tot posibilul să facem cât mai multe puncte. Dar întâlnim adversari din ţări cu fotbal mult mai dezvoltat ca noi. Însă noi plecăm mereu cu şansa a doua şi ne descurcăm”, a conchis antrenorul adus la Tg-Jiu în ianuarie.

Vine debutul şi în Cupă

Pandurii au avut totuşi noroc la tragerile la sorţi care le-au uşurat mult programul. Primul meci din grupele Europa League a picat la Cluj, ideal pentru gorjenii care trebuie să joace 3 zile mai târziu pe terenul CFR-ului. O deplasare până la Guimaraes i-ar fi sleit de puteri cu siguranţă. În Cupă s-a repetat norocul. Pandurii a căzut pe teren propriu cu Farul, meci care se va juca probabil miercuri, la numai 3 zile înaintea unui alt duel la Tg-Jiu cu Gaz Metan Mediaş în campionat. O eventuală deplasare la Constanţa ar fi îngreunat iarăşi situaţia. Aşa meciurile se leagă frumos între ele iar gorjenii promit că vor încerca să ţină steagul sus şi în Cupa României. Cu Farul, echipă de liga a doua, pe teren propriu, calificarea e obligatorie. „Am fost bucuros când am văzut că suntem primii extraşi, am zis bine că jucăm acasă. Indiferent cu ce echipă picam. O deplasare era...dacă numeri kilometri parcurşi, suntem bine”, spune Pustai care va roti o mare parte din cei 24 de jucători de câmp din lot în meciurile cu Dnepr, CFR Cluj, Farul şi Mediaş. „La ora asta titulari de bază sunt vreo 5, pentru că am mai rotit din ei şi vom mai roti. În aceste 4 meciuri vor apărea mai mulţi jucători din postura de titulari, de asta mergem tot lotul la Cluj, ne cantonăm acolo până duminică.”

„Având în vedere ligile unde joacă Farul şi Pandurii, suntem favoriţi. Dar în Cupa României, surprizele apar tot timpul. Abordăm serios toate competiţiile.”   Marin Condescu, preşedinte CA Pandurii

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: