Complexul Energetic Oltenia, zero lei de aproape cinci ani

Complexul Energetic Oltenia figurează în continuare cu o valoare de zero lei în portofoliul Fondului Proprietatea, valoare pe care o are din septembrie 2016.

Fondul deține 21,56% din CEO, care în 2012 (anul înființării companiei) era evaluat la 321,6 milioane RON (circa 71 milioane de euro).

Compania a fost pe pierdere în ultimii ani, astfel că șansa Fondului Proprietatea de a lua dividende de aici este nulă pentru mulți ani de aici înainte. Chiar dacă planul este ca societatea energetică să revină pe profit din 2026 încolo, după restructurare, oricum trebuie acoperite pierderile din anii precedenți.

Complexul Energetic Oltenia este singura companie care este trecută cu valoare zero în portofoliul Fondului Proprietatea. O acțiune la Hidroelectrica trece de 52 de lei, iar la Societatea Națională a Sării de 110 lei. Până și Poșta Română valorează ceva pentru Fondul Proprietatea, aici acțiunea fiind cotată la 0,7 lei.

În 2020, CE Oltenia a produs circa 8 TW și a plătit pentru asta 315 milioane de euro certificate de carbon, adică 60% din veniturile totale.

CE Oltenia ar fi încheiat fiecare an pe profit, dacă nu ar fi existat obligativitatea plății certificatelor de CO2, susține compania. (A.A.)

Vizualizări: 5,481

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: