Se fac liste de concedieri, dar minerii tot nu știu cu câți bani vor pleca acasă

Salariații Complexului Energetic Oltenia, care vor fi dați afară în acest an, vor primi venituri de completare până la doi ani. Daniel Burlan, managerul companiei, a explicat că, pentru asta, va fi nevoie de o Ordonanță de Urgență, care să stabilească exact ce venituri vor avea angajații care vor fi disponibilizați.

Restructurările de personal sunt iminente. În curând, compania energetică va reduce atât capacitățile de producție, cât și personalul.

“Restructurarea tehnică și cea de personal sunt complementare. Unul dintre principiile acordării ajutorului de stat pentru restructurare este restrângerea activității. Trebuie să demonstrezi Comisieie Europene că restrângi activitatea. Nu poți să primești ajutor pentru a deveni mai puternic, pentru a te dezvolta. Tu trebuie să restrângi activitatea. Asta înseamnă, clar, și personal mai puțin”, a spus Daniel Burlan, managerul CE Oltenia, la Gorj TV.

El a mai explicat că vor pleca, în acest an, în principiu, doar mineri și energeticieni care se află în prag de pensionare. Timp de aproape doi ani, aceștia vor primi venituri de completare.

Burlan a adăugat că a fost promovat un Memorandum prin care Guvernul vrea să ofere protecție socială celor care vor fi dați afară. Deși suntem la jumătatea anului și listele cu persoanele ce urmează să fie disponibilizate se completează deja, oamenii nu știu câți bani vor primi după ce vor fi concediați.

„Personalul pe care intenționăm să-l restructurăm este cel care îndeplinește condițiile de pensionare. Văd că s-a promovat un Memorandum prin care există și o protecție socială din partea Guvernului. Revenim, în viitor, la acele venituri de completare până la 24 de luni. În aceste condiții, un salariat care are condiții de pensionare la 55 de ani, la 53 de ani poate să ia venituri de completare. Totalizezi venitul până la nivelul venitului mediu la nivel național pe ramură. Se primește, în primul an, ajutorul de șomaj plus diferența. În al doilea an, doar diferența. Va trebui să fie un act legislativ care să arate cum se acordă acest venit de completare”

Potrivit ultimelor informații, în jur de 800 de angajați vor pleca din cadrul companiei în acest an. De aproape opt milioane de lei ar avea nevoie compania să achite plățile compensatorii. Cel puțin, această cifră a fost notată în buget. 

Vizualizări: 4,937

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: