Comuna în care toți locuitorii au gunoiul la poartă

Firma de salubritate refuză să mai ridice gunoaiele menajere în comuna gorjeană Scoarța, din cauză că mulți locuitori nu plătesc facturile. Societatea Salubris Gilort SRL avea contract cu fiecare locuitor în parte, dar, pentru a continua ridicarea gunoiului, a impus primăriei să se ocupe de colectarea banilor. Primăria a acceptat să plătească salubritatea, deși știe că va recupera o mică parte din bani de la cetățeni.

Societatea Salubris Gilort SRL, condusă de Mariana Dumitrașcu, fosta primăriță de la Berlești, este cea care colectează deșeurile de la Scoarța, în baza unor contracte individuale.

Operatorul de salubritate a anunțat primăria că nu mai vrea să mai ridice gunoaiele din localitate pentru că nu reușește să încaseze banii de la cetățeni. În aceste condiții, autoritățile locale s-au văzut nevoite să-și asume încasarea banilor.

Decizia a fost luată în ședința de Consiliu Local de miercuri, 9 ianuarie. Atunci a fost aprobat și noul tarif pe care îl vor plăti locuitorii conunei. Cetățenii vor achita de aici înainte o taxă de 12 lei/lună/gospodărie, iar agenții economici de 15 lei/lună. Până acum, taxa era de 7.20 lei/lună pentru o persoană și de 15.70 lei de la două persoane în sus. ”Trebuia să facem ceva, să nu lăsăm comuna plină de gunoaie. Doamna director dorea să nu mai colecteze gunoiul de la Scoarța că are pierderi la noi, dar avea și lipsuri doamna. Nu se implica activ în recuperarea banilor, dorind să-i recupereze primăria Scoarța. Cu toate că am avut și o taxă specială, pentru cei care nu aveau contracte, plăteau 180 de lei/an, pe care noi o încasam și i-o viram doamnei. I-am făcut, într-un fel, pe plac. Sperăm ca din iunie să fie acest operator regional. Facem compromisuri de tot felul, numai să rezolvăm problema”, a declarat Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarța.

Autoritățile au stabilit și niște obligații pentru operator. Să asigure europubele cetățenilor, dar și saci pentru colectarea selectivă a deșurilor.

La ședința în care s-a adoptat această hotărâre a luat parte și Mariana Dumitrașcu, directorul firmei de salubrizare, care a părăsit încăperea înainte ca discuția să se fi finalizat, lăsându-i pe consilierii locali nelămuriți. ”În Consiliul Local, să se ridice și să plece, nu mi s-a părut corectă poziția dumneaei”, a comentat primarul Ion Stamatoiu.

”Până la urmă, primăria va trebui să plătească facturile emise de către Salubris din banii colectați pe taxa locală. Va exista un contract! Și noi, ca persoane fizice, avem contracte încheiate cu firma Salubris. Și noi putem să acționăm această firmă în judecată pentru nerespectarea obligațiilor, aici vorbesc de cei care sunt cu plata la zi, dar pentru primărie va fi mult mai ușor să urmărească respectarea unor clauze contractuale”, a spus Lucian Macavei, consilier local la Scoarța.

Galerie foto




Vizualizări: 2,470

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: