Comune fără biblioteci publice

Patru comune din judeţul Gorj nu au bibliotecă publică. Primarii spun că este costisitor să angajezi un bibliotecar şi se axează mai mult pe bibliotecile şcolare.

Bibliotecile publice lipsesc în patru comune gorjene. Vorbim de cele susţinute financiar de primării şi disponibile pentru toate categoriile de persoane. „Numai în patru comune din judeţul Gorj la ora actuală nu funcţionează biblioteci, acestea fiind Baia de Fier, Cîlnic, Fărcăşeşti şi Mătăsari. Bibliotecile publice locale sunt în subordinea consiliilor locale ale unităţilor administrative respective. Din activitatea mea, din 2008, în două localităţi s-au desfiinţat bibliotecile din cauza unei legislaţii anterioare care, dând un număr limitat de posturi pentru aparatele primăriilor, s-a luat hotărârea să se desfiinţeze aceste posturi, la Cîlnic şi Fărcăşeşti”, ne-a declarat Constantin Mitucă, bibliotecar în cadrul Compartimentului Metodic al Bibliotecii Județene.

Deşi la nivel naţional s-a discutat în ultima vreme chiar de închiderea unor biblioteci publice, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” spun că nu au primit astfel de semnale de la primăriile din Gorj.

 Au bibliotecă, nu şi bibliotecar!  

Autorităţile locale din Baia de Fier spun că au bibliotecă publică, dar nu au bibliotecar. Activitatea de la biblioteca primăriei este manageriată de bibliotecarul şcolii. Conform primarului Dumitru Turbăceanu, angajarea unui bibliotecar de către primărie ar însemna o cheltuială suplimentară din bugetul local. „Avem la şcoală bibliotecă. Este şi Biblioteca Scriitorilor Gorjeni. Nu este privată, este a primăriei şi e lângă biblioteca şcolii. Doamna bibliotecară care este la şcoală deserveşte şi biblioteca cealaltă. Nu avem post de bibliotecar. Avem circa 2000 de volume la ambele. Cine are nevoie, merge acolo”, a precizat Dumitru Turbăceanu, primarul comunei Baia de Fier.

În 52 de localități din Gorj sunt și centre biblionet în cadrul bibliotecilor, unde cetățenii au acces gratuit la internet.

Vizualizări: 502

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: