Concedieri la UCB din cauza bugetului redus cu 26%

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a primit în acest an mai puţine fonduri de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Deputatul PSD, Vasile Popeangă, a adresat o interpelare ministrului Daniel Funeriu avertizând că din cauza reducerii cu 26% a sumelor alocate instituţiei vor avea loc disponibilizări de personal.

În luna octombrie 2010 suma alocată UCB a fost de 646.393 lei, din care 452.475 lei  au fost destinate cheltuielilor de personal, iar 193918 lei pentru cheltuieli materiale. În luna martie 2011, cu toate că este acelaşi an universitar, universitatea a primit doar 479.018 lei, cu 26% mai puţin decât luna octombrie 2010. Din această sumă 335.312 lei reprezintă cheltuieli de personal, iar 143.706 cheltuieli materiale. „Menţionez că această reducere nu are cu atât mai mult explicaţii cu cât, aşa cum afirmaţi domnule ministru, în bugetul pe anul 2011 au fost prinse şi majorările de salarii cu 15%. De asemenea, vă informăm stimate domnule ministru, că nu cunoaştem să fie modificată formula de calcul a sumelor privind finanţarea de bază şi nici numărul de studenţi finanţaţi de la buget pentru UCB. Din analiza sumelor alocate de la buget s-a constatat că, urmare a reducerii acestora, finanţarea de bază aferentă cheltuielilor de personal acoperă doar 40% din necesar”, se arată în interpelarea adresată de deputatul Vasile Popeangă Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu.

Disponibilizări în UCB

Deputatul Vasile Popeangă spune că din cauza reducerii sumelor vor fi făcute disponibilizări sau vor fi reduse salariile personalului. „Există o formulă de calcul pentru aceste alocaţii. Ea nu a fost schimbată, numărul de studenţi cu finanţare de la buget, deci fără taxă, a rămas acelaşi. Singura explicaţie pe care aş dori să o recunoască cei de la Ministerul Educaţiei este că nu au bani la bugetul de stat.  Se fac analize şi probabil că într-o perioadă următoare conducerea UCB va decide ce soluţie va accepta”, mai afirmă Vasile Popeangă. Rectorul Adrian Gorun a declarat că l-a rugat pe Vasile Popeangă să facă această interpelare la Ministerul Educaţiei. „Ca valoare se ridică la aproape de 13 miliarde, ori 13 miliarde reprezenta suma cu care noi acopeream absolut toate utilităţile şi cheltuielile pentru utilităţi pe întreg anul în universitate”, a declarat rectorul UCB, Adrian Gorun.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: