Raportul lui Pasti de la Parcul Industrial: zero profit, datorii de milioane

Raportul de activitate al Parcului Industrial de la Sadu pentru anul 2010, întocmit de directorul Cristian Toader Pasti, prezintă o activitate aproape inexistentă şi datorii de ordinul sutelor de milioane. Deşi principalul obiectiv era declarat ca fiind atragerea de investitori şi crearea de locuri de muncă, anul trecut doar două societăţi au închiriat spaţii aici. Pasti spune că întâmpină mari probleme dat fiind că abia acum a reuşit să scoată din Parc firme ce ocupau spaţiul fără să plătească. Acesta a mai spus că înainte de Paşti a semnat un contract cu o firmă din Italia pentru o firmă de mobilă ce va duce la angajarea a 50 de persoane.

Cristian Toader Pasti, directorul general al SC Parc Industrial Gorj SA, a întocmit raportul de activitate al societăţii pentru anul 2010, la cererea consilierilor judeţeni. Raportul are 46 de pagini, dar referitor la parcul de la Sadu nu sunt decât câteva pagini, restul fiind legislaţie şi tot soiul de lucruri insignifiante. Potrivit acestuia, societatea se confruntă cu datorii enorme comparativ cu numărul locurilor de muncă existente anul trecut. Astfel, la capitolul datorii la bugetul statului figurează suma de 21.424 lei, iar la datorii la furnizori suma de 28.250,51 lei. La acestea se mai adaugă şi creanţele clienţilor în valoare de 156.874,84 lei. Conducerea Parcului Industrial specifică faptul că în proporţie de 90% aceste creanţe nu se vor putea recupera datorită insolvabilităţii societăţilor debitoare. În ceea priveşte bilanţul contabil pe ultimii trei ani situaţia se prezintă astfel: în anul 2010-situaţie financiară neîncheiată, în anul 2009-pierdere 11114, 04 lei, iar în anul 2008- profit 6594,54 lei. Cristian Toader Pasti consideră că această situaţie financiară dezastroasă este rezultatul crizei financiare.

Doar 15 locuri de muncă într-un an

Deşi principalul obiectiv al conducerii Parcului Industrial de la Sadu trebuia să fie atragerea investitorilor şi implicit crearea locurilor de muncă, în anul 2010 au fost atrase doar două societăţi şi au fost angajate 15 angajaţi. De precizat este faptul că în anii 2009 şi 2008, nici o societate nu a fost localizată în Parcul Industrial. Ba mai mult SC FRAPET FOREST SRL, o firmă localizată în anul 2004, figurează printre societăţile cu creanţe mari. Potrivit raportului semnat de Cristian Toader Pasti, creanţele cele mai vechi şi cele mai mari se înregistrează la 4 societăţi comerciale: SC Baria Impex Prod SRL- 27247,47 lei; SC Chance Prod Construct SRL 42 117,59 lei (ambele societăţi au fost chemate în instanţă, procesele fiind în desfăşurare); SC Frapet Forest SRL- 42 172,84 lei (societatea a fost chemată în instanţă, s-a obţinut hotărâre definitivă şi executorie, însă firma a intrat în incapacitate de plată) şi SC Heramavi SRL- 7070,72 lei.

Încasări de numai 1000 de euro

La sfârşitul anului 2010, şapte firme aveau contracte în derulare cu SC Parc Industrial Gorj SA, iar încasările societăţii au ajuns “la un nivel minim de 1000 de euro”, potrivit raportului de activitate. Din acest motiv conducerea societăţii a cerut sprijinul Consiliului Judeţean să achite lucrările de hidroizolaţii şi cele de reparaţii la aleile de acces din fondurile rezultate în urma vânzării căii ferate, obiectiv din inventarul iniţial al Parcului Industrial. De asemenea, au fost solicitate fonduri pentru demolarea clădirilor ce nu mai sunt utilizate şi amenajarea a două clădiri mai atractive pentru investitori cât bani pentru menţinerea în instanţă a proceselor de recuperare a creanţelor.

„În acest moment mai avem doar şapte agenţi economici ce-şi desfăşoară activitatea aici“

Cristian Toader Pasti

„Cine poate cu 40 de milioane să plătească oameni, să repare halele, să facă izolaţii. Am izolat birourile pentru că ploua. Cred că şi eu şi oamenii cu care lucrez am contactat ceva din mucegaiul acela pentru că tuşeam continuu“

Cristian Toader Pasti

„Fără investiţii de infrastructură Parcul nu va rezista indiferent cine-l va conduce“

Cristian Toader Pasti

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: