Concluziile anchetei din cazul gravidei operate de hernie, la spitalul din Târgu Jiu

Doi medici din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu au fost sancționați cu avertisment scris în cazul femeii din Tismana care a fost operată de hernie fără ca medicii să-și dea seama că era și însărcinată. 

Medicul curant și medicul de gardă din acea noapte au fost sancționați. Pentru că au fost la prima abatere, au primit un avertisment scris. Medici din Dolj s-au ocupat de această anchetă după ce doctorii din Târgu Jiu au refuzat să facă parte din comisie. 

Medicii care au verificat documentele au concluzionat că examenul clinic a fost incomplet și că au lipsit investigațiile imagistice care ar fi arătat că femeia era însărcinată. Medicii care au tratat-o au motivat că femeia a fost întrebată dacă este însărcinată, dar ar fi negat. Nici ea nu a știut acest lucru până în momentul în care i-a fost făcută cezariana.

"Concluziile comisiei au fost că examenul clinic general al pacientei a fost incomplet, atât în UPU, cât și cel efectuat de medicul curant; au lipsit explorările imagistice ale pacientei etc. Comisia a lăsat mai multe recomandări: elaborarea și implementarea protocoalelor terapeutice ale afecțiunilor chirurgicale, actualizarea protocoalelor terapeutice din secții, instruirea personalului vizavi de aceste protocoale etc. În concluzie, comisia a considerat „că prezența sarcinii in utero aproape de termen, în condițiile în care pacienta și-a negat starea de graviditate, este o coincidență nefericită, dar care a avut un final favorabil atât pentru pacientă și nou-născut, cât și pentru personalul medical implicat în acest caz”. 

Comisia a apreciat că „situația analizată nu ar putea fi considerată eveniment advers, ci mai degrabă o conjunctură medicală atipică, dar manageriată adaptativ corect, dar care a evidențiat și deficiențe care vor trebui corectate, discutate și implementate”.

În baza raportului întocmit de comisia de cercetare disciplinară prealabilă și ținând cont de faptul că sunt la prima abatere, medicul curant și medicul din UPU au fost sancționați cu „avertisment scris”, conform prevederilor Codului Muncii", potrivit reprezentanților Spitalului Județean.

Din fericire, atât mama, cât și fetița au fost bine și au fost externate după câteva zile.

Vizualizări: 3,172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: