Concursul gradațiilor de merit se amână

Vești nu tocmai bune pentru profesorii din județul Gorj. Concursul pentru gradațiile de merit își modifică programul, în sensul unei amânări de aproape o lună. Sindicaliștii din învățământ spun că modificarea calendarului are la bază lipsa unui contract colectiv de muncă la nivel de ramură. Astfel, perioada rezervată pentru stabilirea numărului gradațiilor de merit și a punctajului minim pe categorii de personal și pe discipline de învățământ este 27-31 martie 2017. Inițial, această etapă ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 13-20 februarie.

 Profesorii care intenționau să-și depună anul acesta dosarul pentru a obține gradație de merit trebuie să știe că programul se amână cu o lună, după cum au declarat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj. ”Este vorba de o schimbare a calendarului. Această amânare este legată de semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul ramurii noastre, în învățământul preuniversitar. Aceasta este motivația pentru ca totul să fie legal, să fie făcut concursul în baza unui contract colectiv de muncă și calendarul va fi astfel conceput încât să pornească de la semnarea contractului”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj. Chiar și așa, sute de cadre didactice din Gorj sunt așteptate să își depună dosarele pentru obținerea gradației de merit. Astfel, perioada 3-6 aprilie este rezervată pentru comunicarea fișelor de evaluare, a numărului gradațiilor de merit și a punctajului minim pe categorii de personal și pe discipline de învățământ de către inspectoratul școlar în teritoriu, urmând ca întocmirea și depunerea, de către candidați, a dosarelor și obținerea avizelor la nivelul unității de învățământ să se facă în perioada 7 aprilie-5 mai. Verificarea dosarelor și acordarea punctajelor de către comisia de evaluare a dosarelor depuse în vederea acordării gradației de merit se va face în perioada 29 mai-21 iunie, iar lista cu punctajele acordate în urma evaluării va fi afișată la avizierul inspectoratului școlar până la data de 27 iunie. Rezultatele finale ale concursului vor fi validate până la data de 7 iulie, iar listele cu personalul didactic din unitățile de învățământ validat în vederea acordării gradației de merit vor fi înaintate la Ministerul Educației Naționale în perioada 10-11 iulie.

 Gorjul, singurul județ cu contract colectiv valabil

Sindicaliștii spun că județul Gorj este singurul din țară care are contract valabil, însă chiar și așa nu pot desfășura concursul. ”La nivel național nu există un contract colectiv de muncă între sindicate și minister și nici în județe nu este, cu excepția județului Gorj care are un contract de muncă încheiat și este valabil până pe 17 aprilie 2017. Gorjul are pentru că noi am încheiat în urmă cu doi ani un contract cu ISJ Gorj la nivel de grup de unităţi. Celelalte județe au mers pe contractul semnat la nivel național, nu au mai încheiat cu inspectoratele școlare, dar chiar și așa noi nu putem desfășura concursul pentru gradații pentru că este concurs național”, a spus Constantin Huică, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj.

Vizualizări: 1,385

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: