Condamnare penală definitivă pentru CE Oltenia

Premieră pentru Complexul Energetic Oltenia, care, de acum încolo, în afara problemelor cu producţia de energie, are probleme şi în cazier. Producătorul de energie electrică a fost condamnat penal printr-o sentinţă definitivă pentru moartea în ianuarie 2015 a unui muncitor într-un accident de muncă.

Bărbatul, Tudor Burducea, a fost obligat de şefii săi să intre într-un vagon pentru a dezlipi de pe un perete un bulgăre îngheţat de cărbune. Bulgărele l-a lovit pe acesta şi l-a accidentat mortal, la procesul care s-a desfăşurat anul trecut la Târgu Jiu, colegii de muncă ai victimei relatând cum şefii le cereau să ignore interdicţiile de a intra în vagoanele cu cărbune îngheţat.

Curtea de Apel Craiova a decis acum să menţină decizia din decembrie 2017 a Judecătoriei Târgu Jiu prin care CEO şi doi şefi ai lui Burducea au primit condamnări penale. A fost desfiinţată doar partea din sentinţă în privinţa despăgubirilor la care au dreptul rudele bărbatului mort, procesul urmând să se reia de la zero din acest punct de vedere.

Anul trecut, CEO şi cei doi inculpaţi fuseseră obligaţi să acorde despăgubiri de câte 100.000 de lei fiecărei rude în parte. Penal, CEO rămâne cu o condamnare pentru fapte care ar trebui să îi pună pe gânduri pe şefii companiei, chiar dacă după moartea lui Burducea astfel de incidente nu au mai avut loc.

„Condamnă inculpata S.C. COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. la pedeapsa de 300.000 lei amendă penală, echivalentul a 200 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.500 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. (…) Condamnă inculpata S.C. COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. la pedeapsa de 225.000 lei amendă penală, echivalentul a 150 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.500 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. (…) Contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, în total 375.000 lei amendă penală, echivalentul a 250 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.500 lei corespunzătoare unei zile-amendă”, se menţionează în verdictul de anul trecut al Judecătoriei Târgu Jiu, menţinut acum de Curtea de Apel.

Cei doi şefi ai bărbatului decedat, Virgil Vlăduţ Paliu şi Constantin Năboiu, au rămas şi ei cu condamnări finale care constau într-un termen de supraveghere de 3 ani, timp în care trebuie să fie la dispoziţia autorităţilor, dar şi să presteze muncă în folosul comunităţii.

Vizualizări: 6,987

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: