Cum a fost forţat Graure să-l denunţe pe Ponta: Mi-a spus că-mi dă 15 ani de puşcărie!

Detalii incredibile ies la iveală în dosarul Turceni-Rovinari. Fostul director din Complexul Energetic Turceni, Octavian Graure, a povestit, cu lux de amănunte, cum a fost forţat de procurorul DNA Jean Nicolae Uncheşelu să facă denunţ împotriva lui Victor Ponta în urmă cu trei ani.

Octavian Graure a mărturisit că procurorul anticorupţie l-ar fi sunat şi chemat la DNA, unde au discutat mai bine de trei ore despre funcţiile de conducere pe care le-a avut, dar şi despre Victor Ponta: „În septembrie 2015, sună telefonul. Un număr necunoscut, nu îl ştiam. Se prezintă procurorul Uncheşelu şi îmi zice: «Mâine, să vii la DNA, la ora 09.00!» Am rămas şocat. Nu m-a întrebat nimeni până atunci nimic. M-am prezentat la DNA a doua zi, la începutul lunii septembrie. M-a chemat, m-a luat cineva şi m-a dus la procuror. După trei ore de discuţii, mi-a spus că îmi cunoaşte evoluţia profesională, cariera, familia, tot. Şi m-a întrebat cum îmi explic eu evoluţia mea, că am fost director la atâtea companii. Sunt prieten cu Victor Ponta? Eu nu ştiam de ce m-a chemat. I-am spus că am auzit că a fost premier, dar ce treabă am eu cu el? «Lasă că îţi spun eu ţie!»”.

 „Am dosarul lui Ponta! Trebuie să-l arestez!”

Mai departe, dezvăluie Graure, procurorul i-ar fi spus că are sarcină clară să-l trimită pe Victor Ponta după gratii. Îmi spune: «Am dosarul lui Ponta! Trebuie să-l arestez!» şi să scriu eu, îmi spunea ce să scriu, pe hârtie, precum că a fost o înţelegere între Şova, Ponta şi noi, cei de la Turceni şi Rovinari, precum că ne prefacem că încheiem contrate ca să-i dăm bani lui Şova şi el lui Ponta. I-am spus: «Domnule, n-am auzit aşa ceva! Nu l-am cunoscut pe Ponta. Nu pot să scriu aşa ceva»”.

Procurorul ar fi încercat mult timp să-l convingă să-l denunţe pe Ponta, însă nu a reuşit. Graure susţine că ar fi fost ameninţat cu închisoarea dacă nu face ce i se spune: „Şi îmi spune: «Şova îi plătea bani lui Ponta!» I-am spus: «Nu cunosc aşa ceva. Cum să scriu?» Mi-a vorbit foarte urât. I-am spus: «Am familie, casă, rate, ce vreţi să-mi faceţi?» În momentul ăla, s-a enervat, s-a ridicat de pe scaun. Mi-a spus că-mi dă 15 ani de puşcărie de am transpirat, am căzut în scaun, mi-a venit rău. «Îţi pare rău de familia ta, spune de Ponta!» «Domnule, vă implor! Nu pot să spun aşa ceva!» Eu nu aveam nici avocat. M-a chemat pe mine personal. Singur – singurel m-am dus”.

 Pus să-şi dea demisia că e penal

A doua zi, Graure s-a dus la DNA cu un avocat. Nimic nu s-ar fi schimbat în atitudinea acestuia. Drept dovadă, a şi fost transformat în inculpat. „Mi-a spus să scriu pe hârtie că a fost o înţelegere ca banii să ajungă la Ponta. M-a curentat, vă daţi seama! Mi-a spus: «Ieşi afară! Dimineaţă, la 9, să vii cu avocatul». Mi-am luat avocat noaptea. Dimineaţa, am mers cu un avocat. Mi-a spus: «Îmi pare deosebit de rău. Eşti inculpat! Eu trebuie să dau drumul la dosar!» La o săptămână după această dată, a dat drumul la dosar la Înalta Curte. Nu mi-a luat declaraţie. L-am implorat să dau o declaraţie. Mi-a spus că sunt acuzat de abuz în serviciu, îmbogăţirea unei terţe persoane – Electrica Bucureşti. Mi-a venit rău! Am încercat să-i explic. «N-am ce discuta cu tine, mă! Îmi spui de Ponta sau nu?» Totul, în DNA central, în prezenţa avocatului meu. A durat discuţia un sfert de oră şi ne-a dat afară din birou. Am declarat aceste lucruri şi la Înalta Curte sub jurământ, exact cum s-a întâmplat. Mi s-a pus sechestru pe casă. Am fost chemat la serviciu şi pus să-mi dau demisia că sunt penal. Nu m-am plâns la nimeni. Nu pot să cred aşa ceva! Să fiu demis din funcţie pentru că sunt penal fără să mi se ia declaraţie”, a mai declarat Graure la B1 TV.

 ACHITĂRI

Fostul premier Victor Ponta şi Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, au fost achitaţi, în primă instanţă, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul „Rovinari – Turceni”. În acelaşi dosar, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, a primit patru ani cu executare pentru abuz în serviciu, iar Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni, şi Laurenţiu Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Rovinari, au fost achitaţi.

Vizualizări: 8,622

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: