„Inventar” oficial cu achitaţii din instanţe

Deciziile date de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie prin care au fost achitaţi de acuzaţiile de corupţie atât fostul judecător constituţional Toni Greblă, cât şi fostul premier Victor Ponta, îl fac pe actualul ministru al justiţiei, Tudorel Toader, să realizeze o evidenţă a celor care au primit achitări după ce procurorii i-au anchetat şi, eventual, i-au mai şi reţinut sau chiar arestat preventiv cu ajutorul instanţelor.

„Inventarul” cu cei care au avut de suferit de pe urma anchetelor DNA în care au fost implicaţi ar putea genera şi dezvăluirea numelor procurorilor care au fost implicaţi în acele dosare. În cazul lui Greblă este deja ştiut că procurorul DNA are un frate pentru ale cărui fapte a fost supus unor presiuni uriaşe, cărora le-a cedat, pentru a merge cu judecătorul constituţional în spatele gratiilor fie şi pentru 24 de ore. Acum ministrul le transmite românilor că e normal ca instanţele să dispună achitări dacă în dosare nu există probe.

„Dar, de ce vorbim noi e grav că l-a achitat pe Ponta? E normal, dacă nu sunt probe, e foarte bine, dacă s-a făcut actul de justiţie. Sau Toni Greblă? Dar ca om, ca şi cetăţean, de ce facem deosebire că l-a achitat pe unul după ce nu ştiu cât, dar câţi anonimi pe care nu-i ştim noi nu au trecut prin aceste furci, nevinovaţi. Trebuie să vedem fenomenul, nu exemplele, exemple sunt aşa de nuanţă, că e ăla, e ală, care e deosebirea, are tot un buletin, tot un CNP, tot un suflet, tot o suferinţă, tot o familie, tot o degradare socială, poate şi fizică şi psihică. (...) Probabil că va veni vremea în care să vedem o evidenţă riguroasă a celor care au fost anchetaţi, arestaţi, deţinuţi eventual şi ulterior achitaţi necondamnaţi. Să ştim şi noi un tablou al românilor care au suferit pe nedrept. Nu ştiu dacă vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes să ştim şi faptul că X a fost ţinut în anchetă trei ani de zile, eventual trimis în judecată, eventual arestat, de către procurorul Y”, a declarat Tudorel Toader.

În afară de Greblă şi Ponta, la nivel de judeţ, fostul deputat Mugurel Surupăceanu are deja achitări în două dosare instrumentate de DNA împotriva sa, iar din rândul primarilor cazul cel mai elocvent de până acum este cel al lui Sorin Bucurescu, edilul de la Slivileşti fiind de două ori achitat până acum în procesul pe care îl are pe rol şi în care speră la o sentinţă definitivă în acest sens.

Vizualizări: 764

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: