Condamnat pentru că i-a mințit pe procurorii DNA. Emoţii pentru Surupăceanu!

După 21 de termene și un an și jumătate de procese, Tribunalul Gorj a dat miercuri verdictul în dosarul în care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Dănuț Filipescu, gorjeanul acuzat că a mințit la audieri pentru a-l acoperi pe fostul deputat Mugurel Surupăceanu, implicat și el, la rândul său, în alte dosare cu aceiași anchetatori, în cel mai greu dintre ele fostul parlamentar obținând achitare. Achitare a obținut acum și Filipescu pentru acuzația de favorizarea infractorului, în opinia procurorilor „infractorul” fiind fostul parlamentar. Probele de la dosar au fost însă suficiente pentru ca magistratul Laura Sarcină să dispună condamnarea lui Filipescu pentru trei acte materiale de mărturie mincinoasă. Condamnarea lui Filipescu ar putea duce însă la redeschiderea dosarului în privinţa lui Surupăceanu.

Filipescu a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani. În tot acest timp, bărbatul trebuie să respecte o serie de restricții, fiind obligat să fie în permanență la dispoziția autorităților judiciare. El trebuie să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune Gorj, să anunțe orice schimbare de domiciliu sau orice plecare mai mare de 5 zile de acasă, să comunice locul de muncă și sursele de existență, la care se mai adaugă frecventarea cel puțin a unui curs de reintegrare socială. În plus, instanța îl obligă pe inculpat și să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Novaci sau la școala din oraș. Filipescu a mai fost obligat și la plata a 5500 de lei cheltuieli de judecată către stat, sentința de acum nefiind una definitivă.

Procesul în care el a fost condamnat este cel în care au fost audiați ca martori în primăvară deputații Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu. Fiecare dintre aceștia a trebuit să vină și să povestească la instanță despre convorbirile avute acum un deceniu cu un anumit număr de telefon care, la un moment dat, i-a aparținut lui Surupăceanu și care, ulterior, a fost preluat de Filipescu. Anchetatorii s-au interesat de convorbirile de pe numărul respectiv de telefon în încercarea de a demonstra că fostul deputat a fost implicat într-o afacere anchetată de ei.

„În datele de 04.05.2010, 22.04.2013 și 09.05.2014, inculpatul Filipescu Dănuț a fost audiat ca martor într-o cauză penală instrumentată inițial de către procurorii anticorupție și aflată la acele momente în curs de judecare. În aceste împrejurări, inculpatul Filipescu Dănuț, în mod repetat, a făcut declarații mincinoase în fața instanțelor de judecată cu privire la aspecte esențiale ale cauzei, susținând că a fost unicul utilizator al unui post telefonic și că de la acesta a purtat convorbiri cu unul dintre inculpații din cauza respectivă. În același context, pentru a întări cele arătate mai sus, la data de 23 septembrie 2013, inculpatul Filipescu Dănuț a dat o declarație pe proprie răspundere autentificată la un notar în care susținea aceleași lucruri, document care a fost ulterior depus la dosarul cauzei. Prin această conduită, inculpatul a urmărit să îngreuneze aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, să inducă în eroare instanțele de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței de judecată”, au comunicat cei de la DNA anul trecut, la momentul finalizării anchetei.

Filipescu a depus mărturie mincinoasă în celebrul dosar „Buldotanc” care a fost finalizat prin achitarea lui Surupăceanu în februarie 2015, precum şi prin condamnarea cu suspendare a unor foşti directori din CE Turceni.

Vizualizări: 2,874

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: