Condescu a scăpat de dosarul de evaziune. Mai are încă două!

Judecătorii gorjeni au tranşat definitiv povestea evaziunii fiscale pe care Fiscul susţinea că a descoperit-o la Pandurii în perioada când clubul era condus de Marin Condescu. De două ori au dispus procurorii neînceperea urmăririi penale şi închiderea dosarului în care era vizată şi Ana Maria Reghecampf, impresarul fiind cel care a intermediat transferul unui fotbalist de la Pandurii în Ucraina.

În iulie 2014, Fiscul gorjean sesiza Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj cu privire la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală de către Marin Condescu. Acuzaţia care i se aducea acestuia era aceea că „a înregistrat în evidenţa contabilă a clubului veniturile realizate din încasarea chiriei de la jucători pentru un număr de 14 autoturisme închiriate şi, totodată, a înregistrat în evidenţa contabilă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale”.

Ancheta a dovedit însă că nici vorbă de evaziune în urma înţelegerii pe care Condescu a făcut-o cu fotbaliştii pentru a le oferi posibilitatea acestora să îşi cumpere maşini scumpe contra plăţii unei chirii care echivala cu ratele de leasing. Erau jucătorii care duseseră Pandurii în grupele Europa League şi Condescu a făcut în aşa fel încât să îi mulţumească pe aceştia pentru ca pe teren randamentul lor să fie maxim.

Fiscul a reclamat şi că transferul lui Alexandru Vlad la Dnipro Dnipropetrovsk în Ucraina, echipă cu care Pandurii a şi jucat în Europa League ulterior, nu s-a făcut în condiţii legale. Firma lui Ana Maria Reghecampf a emis factură către clubul gorjean, dar Fiscul susţinea că documentul nu are la bază o operaţiune reală. Culmea este că în meciul tur-retur pe care Pandurii l-a avut cu ucrainenii a jucat şi Vlad contra echipei de la care fusese transferat, cei de la Fisc părând să nu fi urmărit la televizor cele două partide de fotbal pentru a afla acest lucru. În dosar a fost audiat inclusiv fostul preşedinte executiv Eugen Pîrvulescu, dar şi fostul antrenor Cristi Pustai, ambii confirmând că Ana Maria Reghecampf s-a ocupat de transferul lui Vlad, suma de transfer a jucătorului fiind de 1,2 milioane euro. Directorul de la Dnipro, Andrey Victorrovych  Stetsenko, a fost şi el audiat în dosar, confirmând că îl cunoaşte pe Marin Condescu, cu care a şi semnat transferul lui Alexandru Vlad, transfer de care s-a ocupat Ana Maria Reghecampf. Firma acesteia a încasat un comision de 250.000 de euro plus TVA de 60.000 de euro, toată tranzacţia fiind declarată la Fisc, motiv pentru care anchetatorii nu au putut reţine nicio faptă de evaziune fiscală aşa cum invocau, culmea, tocmai cei de la Fisc.

Noi dosare penale

Judecătorul de cameră preliminară reţine că nu există dovezi care să probeze acuzaţiile de evaziune fiscală sau chiar spălare de bani despre care vorbesc cei de la Fisc în plângerea lor, motiv pentru care plângerea AJFP Gorj a fost respinsă ca nefondată. Decizia este definitivă de această dată, dar nu îl scuteşte de emoţii pe Marin Condescu. În motivarea sentinţei, judecătorul Gheorghe Constantinescu face referire la alte dosare care sunt în lucru în momentul de faţă şi care îl vizează pe Marin Condescu. Unul dintre ele este în lucru din 2015 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, iar altul este în lucru la IPJ Gorj, infracţiunea vizată fiind cea de abuz în serviciu. Nu e obligatoriu ca Marin Condescu să fie trimis în judecată, dar acesta poate fi chemat oricând la audieri.

Vizualizări: 597

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: