Condescu, lovit la buget de Graure şi Gârjoabă

Sindicatele miniere conduse de Marin Condescu sunt pe cale să primească lovitura de graţie de la administraţie. Complexul Energetic Turceni a cerut în instanţă încetarea prevederii din Contractul Colectiv de Muncă, potrivit căreia 6,5 la mie raportat la fondul de salarii să fie viraţi la sindicate. Pentru sindicatele lui Condescu, pierderea ar fi de peste 13 de miliarde de lei pe an. Daca măsura va fi luata şi de SNLO si complexul Rovinari, mişcarea sindicală va deveni falimentară.

Complexul Energetic Turceni a înaintat o acţiune în instanţă, prin care cere anularea unui articol din contractul colectiv de muncă, potrivit căruia 6,5 la mie raportat la fondul de salarii sunt viraţi către sindicate.

Motivarea Complexului Turceni este aceea că prevederea din contractul colectiv de muncă prin care era virată această cotizaţie se baza pe Legea 130 din 1999 a contractului colectiv de muncă, lege ce a fost abrogată odată cu intrarea în vigoare Legii dialogului social nr. 62 din mai 2011. Nici un lider din Federaţia Mine-Energie nu a dorit să comenteze informaţia. Surse neoficiale susţin însă că sindicaliştii cu influenţă l-au ameninţat cu demiterea pe directorul Complexului Energetic Turceni.

Purtătorul de cuvânt al CE Turceni, Elena Zamfir, a confirmat acţiunea în instanţă. Aceasta a spus că se bazează pe Legea Dialogului Social care nu mai precizează obligativitatea acordării acestei cote. „Este o acţiune de constatare pentru inexistenţa dreptului prevăzut la articolul 28 din Contractul Colectiv de Muncă conform căruia se acorda organizaţiilor sindicale o cotă de 6,5 la mie raportat la fondul de salarii pentru urmărirea şi derularea contractului de muncă“, a declarat Elena Zamfir.

Surse: Sămânţa de scandal a pornit de la Gârjoabă

Surse din cadrul Complexului Turceni susţin că tot acest scandal a pornit de la directorul de resurse umane, Corneliu Gârjoabă. Încă din vara trecută, Gârjoabă a început să „mârâie” atunci când primea pentru avizare raportul lunar de cheltuieli înaintat de sindicate. Gârjoabă se săturase de dat explicaţii celor de la ANAF, care au stat şi ei luni în şir în control, astfel că a devenit mai reticent la aprobarea unor cheltuieli. În cele din urmă, Gârjoabă a cerut un punct de vedere scris celor de la Juridic, cu privire la legalitatea alocaţiilor de bani către sindicate, pe care nu l-a primit. În decembrie, Gârjoabă nu a mai dorit să semneze fără acest răspuns. Pentru a se asigura că sunt în legalitate, susţin sursele citate, cei din complex au cerut sindicatelor să dea unitatea în judecată, pentru ca viramentul să se facă sub acoperirea unei hotărâri judecătoreşti. În final, a dat administraţia în judecată sindicatele, la înţelegere cu liderii locali. Dar, fără ştiinţa lui Marin Condescu, care a luat foc din cauza scandalului creat.

Corneliu Gârjoabă a declarat ieri că nu are nicio legătură cu această poveste: „Nu am semnat nimic. Nici nu ştiu despre ce este vorba. Lăsaţi-mă să mă informez şi vă spun luni”.

Corpul de control la complexuri

Sindicaliştii din Federaţia Naţională a Muncii salută măsura luată de directorul Octavian Graure. Constantin Crețan a declarat ieri că ministrul Ion Ariton a hotărât trimiterea Corpului de Control la toate cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari și Craiova. ”De luni va fi Corpul de Control al ministrului la cele trei complexuri energetice. Am indicii că la Turceni se fac din ce în ce mai multe ilegalități. Directorul de acolo dă în judecată sindicatele pentru acel coeficient de 6,5%. Este singurul director care a îndrăznit să face așa ceva. Nu există precedent și nu ai cum să faci asta”, a declarat Constantin Crețan, preşedintele FNM.

Şicane între administraţie şi sindicate

Sindicalistul de la CE Rovinari, Constantin Mitrescu, nu înţelege ce-l mână pe directorul Octavian Graure să facă un lucru ilegal. Mitrescu spune că cel mai probabil există şicane între administraţie şi sindicate pentru că nu se poate explica altfel situaţia, dat fiind că şi Graure a fost de acord cu această prevedere în CCM, prelungit până la finalul anului 2012. „Această cotă există şi în Codul fiscal. Este adevărat că nu mai e prevăzută în Legea Dialogului Social, dar nu spune că e interzisă. Nu ştiu ce le-a venit, n-au bază legală. Contractul colectiv de muncă e legea părţilor. A fost de acord. A semnat“, a spus Mitrescu menţionând că această cotă aducea în bugetul sindicatului circa 300 de milioane de lei vechi pe lună.

COTĂ

CE Rovinari are o cotă de 6,5 la mie raportat la fondul de salarii, iar SNLO de 6,7. Companiile virează acest fond către sindicate pe baza unei clauze la contractul colectiv de muncă, bazată pe Legea 130 până în vara trecută, dar care nu este interzisă expres de vreo lege nici în prezent. În 2004 cota a fost de 3 la mie, dar nevoile sindicatelor au crescut an de an.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: