Condescu nu îşi asumă propria grevă, dar instigă la proteste

Minerii şi energeticienii nu vor intra astăzi în grevă generală, aşa cum anunţa liderul lor Marin Condescu, din simplul motiv că acesta din urmă nu a făcut nici un demers legal pentru înregistrarea acesteia. Cu toate acestea, minerii au fost îndemnaţi să înceteze lucrul în mod voluntar în această dimineaţă, la ora 07.00. Cu alte cuvinte, să îşi asume singuri protestul impus de liderii lor.

Nici la şedinţa de aseară nu a fost luată ncicio decizie. Sindicaliştii au declarat la ieşire că în această dimineaţă vor prezenta minerilor nişte protocoale, iar decizia de a întrerupe lucrul le aparţine angajaţilor.

Federaţia Naţională Mine Energie condusă de Marin Condescu  flutură de trei săptămâni un calendar al protestelor, dar nu a făcut nici un demers legal pentru declanşarea grevei. De câteva zile liderii de sindicat dau din colţ în colţ şi o ţin din şedinţă în şedinţă, pentru a ieşi cu obrazul curat dintr-o grevă în care nu a crezut nimeni.

Condescu: „Nu putem vorbi de grevă, ci de o decizie a fiecăruia”

Liderul sindical Marin Condescu menţionează că anunţata grevă generală de azi va avea loc doar dacă membrii de sindicat vor dori să oprească lucrul în mod voluntar. Condescu spune că liderii sindicali se vor prezenta de dimineaţă în faţa minerilor şi energeticienilor şi le vor comunica rezultatul negocierilor purtate cu administraţia. „Luni dimineaţa, la şedinţa de apel, fiecare lider sindical va prezenta rezultatul negocierilor şi al întâlnirilor pe care le-am avut şi le vom avea până în acel moment, după care membrii noştri de sindicat vor decide dacă opresc voluntar lucrul sau nu. Nu putem vorbi de o grevă, ci de o decizie pe care membrii noştri o vor lua atunci. Împreună am decis ca pe 10 să oprim lucrul dacă nu ne putem rezolva problemele prin negocieri, împreună vom stabili şi acum ce vom face mai departe”, spune Condescu.

În  week-end nimeni nu a ştiut să spună oficial dacă azi va fi grevă sau nu, în ciuda tuturor întâlnirilor pe care sindicaliştii le-au avut la Turceni şi Drobeta Turnu Severin cu reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi cu politicieni din Gorj şi Mehedinţi. „Trebuie să vedem exact ce intenţii au şi cei de la Mehedinţi. Cei de la Regia de Activităţi Nucleare trebuie să ne spună clar dacă din 2013 mai au nevoie de cărbune sau vor lucra doar pe gaze, aşa cum se aude că vor să renunţe la lignit. De aceea am discutat şi la Vâlcea, cu cei de la CET Govora, care au spus că vor funcţiona cu două grupuri de producere a energiei pe cărbune. Discuţiile şi deciziile de acum sunt foarte importante pentru viitori ani şi e nevoie ca şi partidele politice care administrează aceste zone să aibă responsabilitatea lor în luarea hotărârilor care influenţează viaţa a zeci de mii de oameni”, a declarat Condescu.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: