Condimentul care salvează şi îmbunătăţeşte vederea

Șofranul este ingredientul-minune care poate îmbunătăți vederea în mod natural, încetinind progresia bolilor oculare, precum degenerescența maculară. Acest efect benefic asupra ochilor se datorează concentrației naturale mari de carotenoizi, care protejează cristalinul și retina de daunele provocate de procesul de oxidare.

Șofranul este o plantă mediteraneană, specifică din Orientul Mijlociu, considerat și cel mai scump condiment din lume, folosit pentru aromatizarea și colorarea mâncărurilor, dar și ca remediu, pentru peste 90 de boli. Conține substanțe cu proprietăți antioxidante și neuro-protectoare puternice, în special carotenoidele crocin și crocetin.

Crocinul și crocetinul au arătat efecte protective remarcabile asupra celulelor retinei (în special fotoreceptorii), ajutând la restabilirea funcției și structurii acestora, afectate de stresul oxidativ și de degenerescența maculară asociată cu înaintarea în vârstă. Un studiu clinic recent a arătat că pacienții cu degenerescență maculară care au inclus doze mici de șofran în alimentația zilnică au prezentat o recuperare a celulelor vederii. Suplimentele cu șofran – 20 mg pe zi, administrate timp de 3 luni la pacienții cu degenerescență maculară asociată au adus o îmbunătățire semnificativă a funcției retinei și a acuității vizuale.

Şofranul poate îmbunătăți vederea la persoanele vârstnice, și poate stopa sau întârzia slăbirea/pierderea vederii din cauza degenerescenței maculare. Șofranul pare să afecteze genele care reglează conținutul de acizi grași al membranelor celulare, fapt care face celulele de vedere mai tari și mai elastice.

Vizualizări: 1,363

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: