Condiții pentru angajatorii din Gorj afectați de virusul Covid 19

Angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus primesc sprijin de la stat. Pentru asta, trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Deja, multe firme din oraș cărora le-au scăzut deja dramatic veniturile se interesează la Agenția pentru Șomaj Gorj să vadă cum se stabilesc indemnizațiile pentru angajați.

Salariații care intră în șomaj tehnic vor primi 75% din salariu în perioada cât este întreruptă activitatea la firma unde lucrează. „Am avut discuții telefonice privind prevederile acestei ordonanțe. Practic, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirus, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut pentru anul 2020”, a explicat Romeo Chiriac, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj.

Angajatorii vor avea nevoie și de mai multe documente doveditoare ca să primească ajutor. „Avem două categorii de societăți care pot beneficia. Pe de o parte, cele care întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor autorităților competente pe perioada stării de urgență. Această primă categorie va trebui să obțină certificatul pentru situații de urgență, de la Ministerul Economiei. Pe de altă parte, cele care își reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei și nu au capacitatea financiară de a achita salariile angajaților. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte de muncă active la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență”, a mai explicat Chiriac.

Documentele urmează să fie transmise online. Va fi nevoie de mai multe documente: cerere, certificat de situații de urgență și tabelul cu persoanele pentru care solicită sumele. În plus, pentru cei din cea de-a doua categorie, este nevoie și de o declarație pe propria răspundere din care să reiasă o scădere a încasărilor cu cel puțin de 25% față de media încasărilor din ianuarie – februarie și nu are capacitatea necesară să plătească toți angajații.

Vizualizări: 2,337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: