Condoleanţe, OTV!

Ferește-te de olteanul care și-a pus în cap să ajungă șef! Dănuț Diaconescu părea un caracalean modest, în ciuda condiției financiare excepționale. Strategia tăcerii, adoptată în emisiunile de cea mai joasă speță, a păcălit multă vreme pe mulți. Existau trei variante: tace pentru că își dă seama de mizerie și e mai presus de ea, tace pentru că a învățat bine dictonul ăla cu ”Dacă tăceai, filosof rămâneai” sau pur și simplu e foarte prost? Din păcate pentru domnul Dan, într-o bună zi s-a hotărât să nu mai tacă, și atunci prima variantă din cele trei a picat instantaneu, s-a evaporat ca o himeră după ce-ai primit o palmă. Au rămas celelalte două, dar n-o să insistăm asupra personalității personajului pentru că, orice-am zice, OTV-ul are personalitatea lui, independentă de cea a timidului Diaconescu și mai presus de ea.

OTV-ul e o televiziune al cărei patron s-a îmbogățit în condițiile în care audiența ei (deseori excepțională) nu era monetizată în nici un fel clasic. Adică oamenii nu făceau bartere, nu primeau donații, nu aveau publicitate și nu vindeau acțiuni miliardarilor, ceea ce te făcea să te întrebi cum reușesc, totuși, să asigure bunul mers al fabricii și să o mai ducă și bine, pe deasupra. În decursul anilor, acestor întrebări au început să li se dea răspunsuri destul de articulate, chiar dacă nebăgate în seamă de presa serioasă. OTV-ul și realizatorii lui au o lungă listă de șantaje, înșelăciuni și șpăgi la activ. Unele anchetate de presă, altele de justiție, dar mereu păstrate la un nivel suficient de scăzut de popularitate încât postul să nu se compromită definitiv. Și încă era bine. Sistemul ”suntem prea mici ca să batem la ochi și să se ia ăștia de noi” ar mai fi funcționat ani buni bine mersi, dacă nu era vanitatea olteanului.

Iar olteanul s-a gândit că ar putea fi președinte. Sunt convins că s-a gândit direct acolo sus, nu și-a imaginat doar că va intra în Parlament și va mai stoarce niște bani cu relațiile nou-create. Îl cred când spune că nu mai vrea bani și asta îl va compromite. În România, setea de putere atunci când nu ai datele necesare e mai penibilă și mai periculoasă decât setea de bani. Nu se supără nimeni dacă țepuiești la tine în cartier, dar să vrei să devii țeparul-șef e deja prea mult pentru șefii care există deja. Așa că OTV-ul, această oază de proto-presă în care nici o lege a deontologiei și doar câteva ale Constituției sunt respectate, se va închide definitiv, cel mai probabil, în această vară. Mitul garsonierei care a ajuns vilă cu jde mii de etaje se va fi dărâmat. Ai dracu' ei cu statul și legile lor!

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: