Un profesor de la UCB, preşedintele artiştilor din Gorj, nu a luat doctoratul

Vasile Fuiorea, lector în cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“, specializarea Pedagogie – Arte Plastice şi Decorative, şi totodată preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) filiala Gorj, îşi încearcă norocul pentru a doua oară la examenul pentru obţinerea titlului de doctor. Faptul că Fuiorea nu a promovat examenul este o surpriză pentru toată lumea, dar chiar şi aşa, el nu şi-a pierdut nici statutul de lector şi nici funcţia de la UCB. Pictorul are şi o explicaţie pentru ce s-a întâmplat.

Vasile Fuiorea a devenit preşedintele UAP Gorj anul trecut, luându-i locul lui Paul Popescu. Fuiorea a fost profesor titular la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ şi profesor asociat la universitate, dar din 2009 a rămas la UCB. Potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei din 28 iulie 2010, Fuiorea nu a primit titlul ştiinţific de doctor în Arte vizuale deoarece „în forma actuală lucrarea nu satisface cerinţele unei teze de doctorat“.

Vasile Fuiorea şi-a prezentat teza de doctorat în iunie anul trecut. Acesta a studiat la Universitatea de Vest din Timişoara, Arte Vizuale. Potrivit artistului, comisia de examinare a tezelor de doctorat din universitate a fost mulţumită, însă nu aşa s-a întâmplat şi la minister. „Eu am susţinut această teză şi am primit calificative foarte bine de la universitate, a fost trimisă apoi la minister şi acolo a mai fost cerut un referat suplimentar. Referatele suplimentare se solicită în cazul în care nu le convine lor ceva şi vor să se edifice. Pe baza acestui referat, lucrarea a fost respinsă, deci a fost un act de ilegalitate făcut de cei de acolo, dar e problema lor. Am făcut contestaţie“, a explicat profesorul Fuiorea. Profesorul Fuiorea nu a mai spus că referatul suplimentar a fost cerut după ce s-a stabilit că teza sa cuprinde „multe generalităţi cu aspect de lucrare de licenţă“.

CE SPUNE UCB

Purtătorul de cuvânt al UCB, Mirabela Tufan, nu a vrut să comenteze prea mult situaţia declarând doar că Vasile Fuiorea va rămâne la universitate până când această situaţie va fi lămurită. Potrivit legii, statutul de lector este conferit de obţinerea titlului de doctor.

„Sunt încă doctorand, trebuie să-mi dau teza în 4 ani şi am tot statutul de lector universitar“

Vasile Fuiorea

Vizualizări: 306

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: