Congres din bucăţi

PSD a inventat congresul din bucăţi, prima pe 11 octombrie, când va fi ales un nou preşedinte, a doua pe 18 octombrie, când vor fi aleşi ceilalţi lideri. Până atunci însă Dragnea trebuie să găsească soluţia de a menţine PSD la guvernare şi fără Ponta. Deocamdată, naşul Oprea se afişează trup şi suflet cu finul Ponta, dar nu se ştie niciodată ce îi dictează generalului „interesul naţional”.

Cine pierde şi cine câştigă din rămânerea lui Ponta premier? PSD este primul care va pierde. Să nu uităm că şi prezidenţialele le-a pierdut pentru că Ponta nu a fost capabil să se disocieze public de corupţii care îi făceau campanie. Oricâte promisiuni a făcut Ponta, apelând inclusiv la celebra sută de lei pe care nici nu a dat-o, marea masă a alegătorilor a taxat lipsa de mesaj anticorupţie a PSD. Chiar dacă acum oamenii par toleranţi şi nu fac proteste de stradă, atunci când sunt alegerile vor ţine cont de fiecare zi în care PSD şi Ponta s-au opus actului de justiţie.

Cine câştigă? PNL are de câştigat. Cred că îi va fi mai bine în opoziţie, cu Ponta premier, decât la putere, cu Oprea premier. Dacă PNL va arăta că este dispus la orice compromis pentru a ajunge la guvernare, atunci electoratul de dreapta se va orienta spre partide mai mici, gen M10, PMP, PND etc.

Pentru PSD varianta ideală ar fi rămânerea la guvernare fără Ponta, dar cu premier de la PSD, nu de la UNPR sau ALDE, cu care se află în alianţă. Dragnea ar fi eroul PSD dacă ar reuşi asta, dar preşedintele Iohannis ar trebui să blocheze cumva varianta, dacă vrea ca PNL să aibă şanse pentru a ajunge la guvernare.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: