Conopidă murată cu sfeclă roșie

Conopidă poate fi conservată pentru iarnă în saramură și colorată în contact cu sfecla, fără E-uri. Conopida murată cu sfeclă roșie este uşor de preparat şi este bună de împodobit mesele de sărbătoare.

Conopida murată cu sfeclă roșie se poate realiza rapid şi simplu, fiind o conservă benefică pentru sănătate.

Ingrediente: 2 căpățâni de conopidă, (1- 1,5 kg/bucată),cât mai proaspete și mai lipsite de defecte, 3 – 4 bucăți sfeclă roșie. 10 tije de țelină, 12 căței de usturoi, 1 legătură mare de flori de mărar uscate, 4 fire de hrean, 6 linguri de oțet de 9° (90 ml, 1 lingură/borcan).

Pentru saramură aveţi nevoie de: 120 de grame de sare grunjoasă, pentru murături (neiodată), 4 litri de apă, o lingură piper negru boabe, o lingură semințe de muștar.

Mod de preparare: Căpățâna de conopidă se desface în buchețele. Este o operațiune care cere atenție, se va înlătura orice defect de pe conopidă, de la părți vătămate la pete maronii. Se spală apoi foarte bine sfecla roșie, frecând coaja cu un burete aspru, pentru a elimina orice urmă de pământ. Se decojește apoi sfecla roșie şi se feliază și se taie după dorință.

Se rup tijele de mărar, se păstrează vârfurile cu semințe, părțile superioare care dau o aromă deosebită murăturilor. Se curăță cățeii de usturoi de coajă, eliminându-se și vârful lemnos. Hreanul se spală, se curăță și se taie fâșii subțiri, de o dimensiune potrivită pentru a fi strecurate ușor în borcan. Hreanul este foarte important, nu doar pentru că dă gust murăturilor, dar le și menține tari.

Regula de bază la saramură este o lingură de sare (circa 25 – 30 gr. sare) la 1 litru apă. E de preferat să pregătim mai multă apă cu sare și să rămână, decât să nu avem suficientă. Se pune pe foc și se lasă să fiarbă circa 5 minute.

În fiecare borcan spălat și sterilizat se pun straturi alternative de conopidă și sfeclă printre care se pun frunze de țelină, mărar uscat, căței de usturoi  și bețe de rădăcină de hrean. Se așează borcanele pe o tavă metalică și se toarnă saramura în borcane, având grijă ca semințele de muștar și boabele de piper să fie repartizate cât mai egal. Murarea durează circa 6 săptămâni, mai  mult chiar dacă vremea e rece.

Vizualizări: 1,859

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: