Consecinţele divizării CE Oltenia - probleme la Motru şi Seciurile

Divizarea celor două cariere din Mehedinţi şi Vîlcea - Husnicioara şi Berbeşti - ar putea fi finalizată anul acesta, însă sunt şi câteva obstacole. Liderul sindical de la Berbeşti, Ilie Păunescu, a declarat că numai cariera din Vîlcea va fi divizată, nu şi cea din Mehedinţi. Pe de altă parte, sindicalistul Victor Munteanu de la Husnicioara spune că dacă această carieră va fi exclusă din CE Oltenia atunci zona Motru se va închide. Mai mult decât atât, cel mai probabil angajaţii de la Seciurile vor rămâne pe dinafară.

Declaraţii îngrijorătoare la început de an! Este mai sigură fuziunea Carierei Berbeşti şi cu CET Govora, decât a Carierei Husnicioara cu Termocentrala Halânga.

Seciurile, pe dinafară

Liderul sindical Ilie Păunescu a declarat că se va face vânzare de active, nu divizare. El mai crede că la zecile de milioane de lei pe care CET Govora le datorează, lucrurile ar fi trebuit să se deruleze altfel. „Se face vânzare de active, nu se face divizare. Complexul va vinde activele. Ce mă intrigă este faptul că ei au datorii la noi şi noi trecem de ei în loc să treacă CET Govora la noi. Probabil pentru că suntem şi departe de CEO“, a spus Păunescu. El a menţionat că în această perioadă sunt probleme de funcţionare ale CET Govora. „Programul complexului nu corespunde cu cel de la Govora, adică Govora cere cărbune, complexul nu funcţionează. A şi spus directorul: Eu să mă milogesc la minister să-mi dea din rezerva de stat şi voi să staţi acasă o lună de zile“, a declarat Păunescu, acesta fiind sigur că Berbeştiul ar putea fi prima carieră ce intră în şomaj tehnic.

Probleme ar putea fi la Seciurile deoarece la CET Govora vor trece carierele Alunu şi Berbeşti, adică în jur de 1.000 de oameni. Liderul de sindicat de la Seciuri, Petre Bobină, spune că nu are nicio informaţie, mai ales că în ultimele trei luni angajaţii au fost în şomaj tehnic şi fără plată. „Nu ştim absolut nimic. Nicio informaţie. Nu ne ia, dar Berbeştiul supravieţuieşte datorită nouă. Noi ne-am duce şi la Berbeşti şi la Olteţ, dar ne e teamă că nu ne ia“, a menţionat Bobină.

Ameninţări dinspre Mehedinţi

Un alt lider de sindicat, de la Husnicioara, spune că excluderea carierei din Mehedinţi din CE Oltenia va afecta grav şi zona Motru. Victor Munteanu spune însă că va fi greu de realizat acest lucru deoarece Fondul Proprietatea nu va accepta.

El a avertizat că, dacă în final Husnicioara va fi separată de CE Oltenia, acest lucru va însemna şi moartea zonei Motru. „Dacă exclud Husnicioara, Motru se închide pentru că şi ei dau cărbune aici. Noi o să pledăm să nu ia cărbune de niciunde, doar de la noi. Am fi nebuni să mai luăm cărbune de la Motru. Mai bine importă decât să ia de la CEO! Vor cu dinadins să ne excludă, dar nu gândesc ce înseamnă acest lucru“, a declarat Victor Munteanu.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: