Consilierii nu au aprobat organigramele pentru că-şi dădeau neamurile afară

Patru primării din Gorj nu au adoptat noile organigrame din cauza consilierilor locali care nu au fost de acord cu posturile propuse spre desfiinţare. Edilii locali spun că motivele pentru care organigramele nu au intrat în vigoare, începând cu data de 16 august, le constituie relaţiile de prietenie şi gradele de rudenie dintre persoanele disponibilizate şi consilierii locali. De teamă că vor rămâne fără fonduri, edilii locali apelează fie la autorităţile judeţeane, fie la primul-ministru al României pentru a-i convinge pe consilieri să-şi dea acordul.

Autorităţile locale din judeţul Gorj au avut termen ca până pe data de 16 august să adopte noile organigrame, potrivit deciziei Executivului de reducere a numărului de posturi în sistemul public. Aproape toate organigramele primăriilor din judeţ au fost refăcute şi adoptate prin hotărâre de Consiliu Local conform prevederilor OUG 63/2010. Cu toate acestea, patru primari nu au putut adopta noile organigrame din cauză că acestea nu au fost avizate favorabil de către consilierii locali. Este vorba despre primăriile: Slivileşti, Prigoria, Logreşti şi Glogova.

Băluţă: Angajările s-au făcut pe baza nepotismului

Primarii spun că organigramele au fost avizate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, însă într-un moment de sinceritate, primarii au declarat că nu au trecut de Consiliul Local din cauza relaţiilor de prietenie sau a gradelor de rudenie cu persoanele propuse spre disponibilizare. „Am obţinut avizul ANFP, însă organigrama nu a fost aprobată de către consilieri locali din cauza gradelor de rudenie dintre aceştia şi persoanele ale căror posturi urmează a fi desfiinţate. Până acum, angajările s-au făcut pe baza nepotismului, foarte mulţi consilieri locali fiind rude cu personalul din cadrul aparatului primarului. În noua organigramă sunt prevăzute a fi desfiinţate două posturi de referent I şi referent II, persoanele ce vor disponibilizate au fost selectate pe baza criteriilor competenţei şi a abaterilor disciplinare“, a declarat Ion Băluţă, primarul comunei Logreşti.

La Prigoria consilierii nu au mai venit la şedinţă

O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi la nivelul comunei Prigoria, unde la prima şedinţă consilierii locali au respins noua organigramă, iar la cea de-a doua nu s-au mai prezentat. ,,Organigrama nu a putut fi adoptată din cauza consilierilor locali care nu şi-au dat acordul. Acum urmează ca organigrama să fie trecută pe ordinea de zi la o a treia şedinţă de Consiliu Local. La prima şedinţă, consilierii nu au fost de acord cu organigrama, iar la cea de-a doua nu s-au prezentat. Probabil, nu sunt de acord cu persoanele propuse pentru restructurare. În noua organigramă se restructurează doar două posturi: unul de agent agricol şi altul de tehnician veterinar“, a declarat Emil Răgman, primarul comunei Prigoria. Nici la Glogova şi Slivileşti noile organigrame nu au obţinut avizarea favorabilă din partea consilierilor locali. „Am propus spre restructurare un singur post, însă organigrama nu a fost aprobată de consilierii locali. La viitoare şedinţă de consiliu va fi pusă din nou pe ordinea de zi“, a precizat Ion Şalapa, primarul comunei Glogova.

 „Ieri am trimis câte un memoriu la Primul-ministru şi la Ministru de Interne pentru a le explica fenomenul, după ce, vineri, în şedinţa de Consiliu Local le-am explicat consilierilor că potrivit legii au obligaţia de a vota noua organigramă la propunerea organului executiv“

Ion Băluţă, primarul comunei Logreşti

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: