Consiliul Judeţean a tăiat porcul pentru copiii orfani

Consiliul Judeţean Gorj a păstrat şi anul acesta tradiţia sacrificării porcului pentru minorii din centrele de asistenţă socială. După ce au asistat la sacrificare, copiii instituţionalizaţi au cântat colinde, au jucat, iar apoi au participat la pomana porcului. Micuţii au primit plăsuţe cu dulciuri la pomul de Crăciun împodobit special pentru ei.

Un porc de aproximativ 100 de kilograme a fost sacrificat ieri pentru copiii din centrele de plasament. Consiliul Judeţean Gorj a organizat această acţiune pentru ca orfanii să simtă spiritul Crăciunului şi să se familiarizeze cu tradiţiile româneşti. Peste 50 de copii instituţionalizaţi au asistat la tăierea porcului şi au fost serviţi cu preparate tradiţionale. “Sacrificarea porcului pentru copiii instituţionalizaţi este un obicei pe care îl păstrăm de mai mulţi ani tocmai pentru a-i face să simtă spiritul Crăciunului. Totodată vrem să-i obişnuim, ca atunci când vor fi mari, să ştie să se gospodărească. Porcul va fi pregătit într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, iar preparatele vor fi duse copiilor instituţionalizaţi în casele de tip familial”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Deşi unii au participat pentru prima dată la tăierea porcului, copiii au ştiut care sunt preparatele tradiţionale ce se pregătesc înaintea Crăciunului. “Mie îmi place foarte mult şoriciul. Din porc se fac cârnaţi, caltaboşi şi carne friptă”, a declarat cu emoţie unul dintre micuţi. Porcul a fost asomat prin electrocutare de către medicii veterinari. “Porcul a fost electrocutat pentru ca animalul să nu simtă durerea. Pentru câteva minute, porcului i se prinde la ureche un cleşte cu ajutorul căruia este electrocutat. Asomarea nu împiedică cu nimic sacrificarea tradiţională pentru că după electrocutare porcul sângerează. În ceea ce priveşte porcii din gospodării, asomarea se face la cererea proprietarului animalului de către medicii veterinari, însă solicitările de acest gen sunt foarte puţine”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

COLINDE

După ce au asistat la tăierea porcului, copiii din centrele de plasament au cântat colinde şi au jucat. În preajma pomului de Crăciun, autorităţile judeţene le-au împărţit plăsuţe cu dulciuri. „Copiii instituţionalizaţi s-au obişnuit deja cu tradiţia sacrificării porcului înaintea Crăciunului şi întreabă cu câteva săptămâni înainte când o aibă loc acest eveniment. Pentru ei este un prilej de bucurie şi pentru această ocazie pregătesc un mic program artistic cu colinde, poezii şi jocuri”, a declarat Dumitru Cotruna, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: