Construirea noului grup energetic din Rovinari începe… la iarnă

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a remis ieri un comunicat de presă în care anunţă că împreună cu firma China Huadian Engineering Co, cea care a câştigat licitaţia pentru construirea unui grup energetic la Rovinari, va demara, în noiembrie, lucrările la centrala de 600 de MWh. Investiţia este de aproape un miliard de euro şi vor fi create circa 400 de locuri de muncă. Numai că, la acest moment apar întrebări legate de procentul suportat de părţi. Îndoiala este semănată de ministrul Constantin Niţă, care în răspunsul dat de la o interpelare formulată de deputatul Niculina Mocioi, spune că firma chineză va asigura în numerar 30% din investiţie, deşi procentajul vehiculat până acum era de 90%.

În data de 21 decembrie 2012, România şi China au semnat un memorandum, privind investiţia de un miliard de euro de la Rovinari pentru construirea unui nou grup energetic. Potrivit declaraţiilor lui Laurenţiu Ciurel de la acea vreme, partea chineză punea toţi banii, iar cea română punea la dispoziţie locaţia şi unele active. „Există acum un raport de evaluare în lucru, plătit de partea chineză, pentru că în memorandum se spune că partea financiară este asigurată în întregime de partea chineză, partea română participând cu locaţia şi unele asset-uri (n.red- bunuri cu valoare economică), de infrastructură, care trebuie evaluată, cum ar fi priza de apă, de cărbune, staţia de alimentare cărbune, infrastructuri necesare la orice fel de centrală termoelectrică“, a declarat acesta în ianuarie. „Probabil că evaluarea va duce de la un raport de 1:10 sau 1:9, deci spre o sută de milioane de euro ar putea fi evaluarea asset-urilor cu care contribuie Oltenia, restul de 900 de milioane va fi partea chineză“, a continuat Ciurel.

Cât pun chinezii?

Dar, în data de 5 martie 2013, ministrul delegat al Energiei Constantin Niţă a răspuns la interpelarea formulată de deputatul Niculina Mocioi. Aceasta întreba, printre altele, de planurile Guvernului pentru sistemul energetic. Niţă răspunde că investiţia de la Rovinari este dovadă clară de preocupare a Guvernului pentru resursele strategice ale României. Doar că de această dată se transmite că firma chineză vine cu 30% din totalul investiţiei. „Pentru realizarea acestui proiect se va construi o societate comercială mixtă de tip IPP, la care Complexul Energetic Oltenia va participa prin aport în natură, alcătuit în principal dintr-o serie de active, terenuri, clădiri, utilităţi, identificate ca fiind disponibile pentru aportare potrivit unui studiu de fezabilitate elaborat în acest sens. Investitorul selectat va participa cu aport în numerar, reprezentând cel puţin 30% din totalul capitalului necesar realizării investiţiei. Valoarea investiţiei este estimată la 4.105.570 mii lei“, scrie ministrul Niţă, adăugând că acest grup va fi pus în funcţiune la sfârşitul anului 2015.  

Întrebată despre acest răspuns, deputatul Niculina Mocioi a declarat că a observat neconcordanţele în raport cu declaraţiile făcute la începutul anului de conducerea CEO. „Ştiu că se stabilise că firma din China vine cu toţi banii necesari investiţiei şi noi dăm terenul şi infrastructura. Poate s-a comis o greşeală la redactare pentru că, aşa este, mi s-a transmis că partea chineză asigură 30%. Este totuşi un răspuns oficial, dar voi cere lămuriri. Nu am ce să mai comentez acum, până nu vedem cum stau lucrurile“, a declarat Niculina Mocioi.

Ce transmite CEO

CE Oltenia transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, că până în luna noiembrie ar putea fi eliberat avizul de construcţie, lucrările urmând sa dureze 36 de luni de la data obţinerii autorizaţiei. Asta înseamnă că va fi depăşit cu cel puţin un an termenul avansat de ministrul Niţă.

Conducerea CEO mai spune că materia primă pentru producerea energiei, cărbunele, va proveni din imediata vecinătate a Electrocentralei Rovinari, respectiv din carierele Roşia, Pinoasa, Rovinari. Costurile de producţie vor fi mici pentru că alimentarea cu cărbune se va face numai cu benzi transportoare.

Lucrările de implementare a acestui proiect implică circa 600-700 de salariaţi, iar pentru exploatare şi mentenanţă a grupului vor fi necesare circa 300-400 locuri de muncă, mai spune conducerea printr-un comunicat de presă.

EXPORT

„Energia care va fi produsa de noul grup va putea fi exportată în Austria prin Ungaria şi Serbia, iar în Turcia prin Bulgaria. Exportul a fost una dintre condiţiile prevăzute în memorandumul încheiat între România si China, în scopul de a nu crea concurenţă producătorilor pe cărbune din piaţa internă. Se estimează ca grupul va fi funcţional la începutul anului 2017. Având o capacitate instalată de 600 MW, va putea produce anual o cantitate de energie de 5 TWh“.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: