Consultari pentru salariu minim in UE
Salariul minim in UE pare mai aproape de a deveni realitate. La inceputul lui 2020 s-au lansat consultari privind introducerea unor salarii minime echitabile la nivelul statelor din Uniunea Europeana.
Premisa de la care pornesc consultarile este simpla: multi cetateni europeni isi asigura cu destul de mare dificultate cheltuielile zilnice de baza, cu toate ca lucreaza. Scopul de a avea un salariu minim in UE este acela ca fiecare angajat sa beneficieze de un venit just, care sa ii permita sa traiasca decent, indiferent de locul in care este angajat, potrivit presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Pentru a vedea care este salariul tau net / brut si genera fluturasul de salariu cu toate contributiile la stat acceseaza aplicatia online calcul salariu 2020.
Care va fi salariul minim in UE
Sindicatele din Europa au militat pentru stabilirea unei formule calcul comune in toate tarile membre: 60% din salariul mediu national. In viziunea acestora, astfel ar fi reduse discrepantele dintre salariile de la nivelul statelor UE. Mecanismul potrivit caruia raportul dintre salariul minim brut national si salariul mediu brut national ar trebui sa fie de minimum 60% este propus in Carta Sociala Europeana.
Pentru moment vorbim despre consultari pe tema unui salariu minim in UE. Concret se stie, deocamdata, doar ca nu va fi vorba despre o suma fixa, universala, impusa statelor membre.
Masura stabilirii unui salariu minim in UE se doreste a fi una care sa permita fortei de munca viitoare sa se dezvolte, a explicat comisarul european pentru locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit.
Concret, economia sociala ar trebui sa se axeze in perioada urmatoare pe a oferi oamenilor locuri de munca de calitate si salarii adecvate pentru a nu mai avea o asa numita Europa cu doua viteze la capitolul salarii.
Ce salarii minime se platesc in Europa
In prezent, dintre cei 28 de membri ai blocului european, doar 22 au salarii minime. In plus, intre salariile minime din tarile membre sunt diferente mari, pe alocuri chiar uriase. Spre exemplu, daca in Luxemburg salariul minim brut depaseste 2000 de euro, in Bulgaria, acesta este de numai 286 de euro. Romania este pe locul al treilea in topul tarilor cu cel mai mic salariu minim brut pe economie, cu aproximativ 446 de euro, fiind "depasita" doar de Bulgaria si Letonia (430 de euro).
La polul opus, Luxemburg este "campioana" salariului mediu brut, urmata de Irlanda (1656 de euro) si Olanda (1635 de euro). Doar alte cinci state membre au salarii minime peste 1000 de euro: Belgia (1593 de euro), Germania (1557 de euro), Franta (1521 de euro) si Spania (1050 de euro). In Marea Britanie, salariul mini m este de 1524 de euro.
Ce ar insemna pentru Romania alinierea la un salariu minim in UE
Analistii sunt sceptici cu privire la stabilirea unui salariu minim brut european, chiar si numai ca formula de calcul. Acestia apreciaza ca, din cauza diferentelor mari dintre salariile din diferite state membre si a unei cresteri bruste in unele cazuri, exista riscul aparitiei unor pronuntate dezechilibre economice.
Concret, competitivitatea unor membri ai blocului european ar fi puternic afectata, in special a celor din est, din cauza ca anumite ramuri industriale ar risca sa se prabuseasca. Prin urmare, ceea ce pare a fi o masura de protectie a salariatilor, ar putea deveni un soi de sita care ar cerne companii si activitati economice competitive in prezent tocmai datorita salariilor mici din piata. Acestea nu ar putea suporta o crestere salariala la nivel european, iar multe firme ar fi obligate sa isi sisteze activitatea.