Contractul cu sârbii se termină mai devreme

Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, a declarat la Radio Infinit că societatea mai livrează cărbune pentru sârbi până pe 30 de aprilie. Este vorba de controversatul contract prin care compania de stat vinde 1,2 milioane de tone de cărbune cu 13 euro tona, iar printr-o firmă de apartament din Constanţa acesta ajunge în Serbia cu 36 de euro. Durata contractului era de şase luni, dar va fi stopat mai devreme.

Contractul era pe şase luni, dar conducerea spune acum că va fi finalizat pe 30 aprilie: „Contractul se derulează. A mai intrat o tranşă de bani. Nici nu ştiu, nu cred că a ajuns la jumătate, sunt undeva sub 700 de mii de tone livrate până acum. Ar trebui să se finalizeze la sfârşitul lui aprilie şi eu speram să fie urmat de altul. Şansele sunt mari că este nevoie de cărbune şi anul acesta. Să vedem, dacă-l mai continuă cu noi pentru că la noi expiră pe 30 aprilie“, a declarat Laurenţiu Ciurel la Radio Infinit.

Cantitatea ce ar trebui livrată în şase luni este 1,2 milioane de tone de cărbune. Intermediarul, BVA Coal SRL, a câştigat licitaţia cu sârbii înainte de a avea un contract cu CEO. BVA a semnat contractul cu Serbia pe 19 noiembrie 2014, iar cu CEO a semnat pe 19 decembrie 2014. „În 19 decembrie 2014 s-a încheiat contractul cu începerea livrării din 5 ianuarie 2015, timp de 6 luni“, se arată într-un comunicat al CEO din 12 februarie 2015. La acest moment nu se ştie dacă acest contract se termină pe 30 aprilie pentru că sârbii nu vor să mai continue sau pentru că a început mai devreme şi este la final.

Ieri, Ciurel sugera că acest contract ar putea fi afectat de scandalul mediatic din România. „Firma asta, BVA, are o dublă asigurare, adică o dată plăteşte banii înainte şi o dată are o sumă pentru cantitatea următoare de cărbune, aia neplătită, să fim siguri că vindem, au nişte garanţii bancare. În aceste condiţii se spune că am refuzat să vindem cărbune cu 34 de euro preferând să vindem cu 13 euro, făcându-se că nu înţeleg că acel cărbune trebuie transportat. Scandalul din România nu face bine nici termocentralelor din Serbia care importă. S-ar putea să se redirecţioneze şi ar fi mari probleme pentru funcţionarea oraşului Motru“, a declarat Ciurel.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: