Contractul, semnat de TOATE federaţiile din CE Oltenia! Prevederi!

Contractul Colectiv de Muncă (CCM) de la nivelul Complexului Energetic Oltenia (CEO) a fost semnat, ieri, după luni întregi de negocieri şi manifestări în stradă şi proteste extreme. Documentul care prevede reduceri ale veniturilor angajaţilor CEO a fost semnat de toate cele patru federaţii şi va fi înregistrat astăzi la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Din prevederile acestui contract rezultă că vor fi reduceri ale veniturilor cu peste 2.000 de lei pe an pentru fiecare salariat rămas în urma a mii de concedieri şi externalizări. 

Termenul de 30 martie, asumat la Ministerul Energiei pentru semnarea CCM, a fost respectat de federaţiile sindicale şi administraţia din CE Oltenia. Contractul a fost semnat ieri, dar nu fără conflicte. Au semnat contractul Adrian Marciuc, Gabriel Căldăruşe, Gabriel Bălăceanu, Jan Popescu, Gela Ionescu, Ioan Pisc Scrădeanu, Eugen Iovan. Nu au semnat membrii Univers Nicolae Bădiţă şi Nelu Roşca din zona Motru, însă surse spun că astăzi vor semna şi ei. Au fost negocieri mai multe ore pentru că nu se întrunea numărul de semnături ale membrilor din comisia de negociere pentru a permite înregistrarea contractului la ITM Gorj, fiind nevoie de 50% plus unu. În final, contractul va fi înregistrat fără semnăturile lui Constantin Mitrescu, Dan Pîrvulescu şi Marin Golea.

De ce a semnat şi FNME

Dar, FNME a semnat contractul, chiar dacă liderii vocali au refuzat. Liderul sindical din bazinul Rovinari, Constantin Mitrescu, a fost ironizat de colegii de la celelalte federaţii pentru că înainte cu o zi de semnarea contractului a fost mandatată o altă persoană care să semneze contractul în numele federaţiei, locul lui Mitrescu fiind luat de Ioan Feurdean. „Când şi-a asumat Mitrescu ceva? Contractul din 2013-2014 l-a negociat el şi cu Condescu şi când a fost de semnat nu l-a semnat, ca să dea bine la oameni. Vă daţi seama ce valoare are, îl mandatară pe Feurdean, care nu reprezintă pe nimeni din federaţie. FNME şi-a asumat semnarea contractului. Toate cele patru federaţii şi-au asumat acest contract“, a declarat liderul de la Energia Turceni, Eugen Iovan, cel care în acest an a fost ba cu administraţia, ba cu salariaţii.

Mitrescu era mandatat să semneze contractul şi a declarat public că nu-l va semna. Într-adevăr, el nu a semnat, dar pentru FNME a pus ştampila şi semnătura Ioan Feurdean.

Adrian Marciuc şi-a asumat contractul în numele Federaţiei UNIVERS, Gela Ionescu pentru Sindicatul Naţional Petrom, iar Pisc Scrădeanu pentru Energetica. Liderul sindical Dan Pîrvulescu a declarat că nu a semnat contractul, dar susţine că duminică a fost o şedinţă cu liderii din unităţi, care au cerut ca FNME să semneze contractul. Pîrvulescu spune că aceştia se tem că ar putea fi din nou discriminaţi dacă federaţia din care fac parte nu semnează. Un alt motiv ar fi că FNME a promis ministrului Andrei Gerea că nu va bloca semnarea CCM.

Constantin Mitrescu a declarat că în şedinţa cu liderii de zone a analizat dacă să semneze sau nu CCM şi s-a luat decizia ca FNME să-l semneze, dar membrii comisiei de negociere din partea federaţiei nu. Mitrescu a mai spus că dacă FNME nu ar fi semnat contractul atunci ar fi putut fi exclusă de la următoarele negocieri, deoarece nu era parte semnatară.

Contractul, pe „scheletul“ Acordului semnat pe 1 martie

Sindicalistul Eugen Iovan a mai spus că actualul contract este pe „scheletul“ Acordului semnat de administraţie cu zece sindicate pe 1 martie. „Eu vă spun că e un contract bun, care reflectă realitatea. Acest contract a fost făcut pe scheletul acordului încheiat cu cele zece sindicate“, a declarat Eugen Iovan.

Liderul de la Craiova, Aurel Nanu Mic, a declarat că speră ca pe parcursul anului actualul contract să mai fie amendat cu acte adiţionale privind prima de vacanţă şi cota de combustibil. Gabriel Bălăceanu de la Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO) susţine că vor mai încerca să obţină pe parcursul anului şi alte drepturi. „E un contract de muncă, acestea sunt posibilităţile societăţii. Aşteptările erau mari. Mai sunt posibilităţi ca pe parcurs să găsim soluţii în a doua parte a anului să venim cu ceva către salariaţi“, a declarat Gabriel Bălăceanu de la (SMEO). Sindicalistul Constantin Creţan spune că din contract a fost scoasă „funcţia“ de „inspector social“: „Liderul de sindicat trebuie să fie plătit de sindicat“, a spus Creţan.

Salariaţii CE Oltenia pierd anual câte 2.000 de lei. Prima de vacanţă nu se mai acordă, iar adaosul de 250 de lei pe lună ajunge la 2.500 de lei în zece luni, nu 4100 cum era până acum. Nu se mai dă alimentaţie de protecţie şi nici bilete de odihnă, care reprezenta circa 700 de lei de angajat, dar nici vouchere de vacanţă. Cât priveşte cota de combustibil de circa 500 de lei, aceasta se acordă doar dacă societatea poate suporta cheltuiala. Salariaţii au rămas cu cele trei prime ocazionale, dar suma totală este mai mică: 700 de lei de Paşti, 700 de Ziua Meseriei şi 550 de Crăciun.

COMPENSAŢII

CCM prevede şi drepturile celor de 2.133 de salariaţi care vor fi concediaţi la 1 iunie. Aceştia vor beneficia de plăţi compensatorii între două şi sase salarii, iar timp de doi ani vor avea venit de completare acordat prin AJOFM.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: