Controale în cariere. „Minerii muncesc acasă la directori”

Corpul de Control al Complexului Energetic Oltenia verifică dacă salariaţii sunt la muncă. S-a întâmplat deja la Cariera Roşiuţa, unde minerii au sesizat că au colegi ce nu vin la serviciu decât cu numele. Le este semnată condica de prezenţă, dar ei nu prea trec prin carieră.

Sindicalistul Nicu Bunoaica a fost cel care a anunţat demersul Corpului de Control. Susţine că sunt salariaţi de la Cariera Roşiuţa care merg acasă la director în loc să stea la serviciu. Din acest motiv, cei care muncesc cu adevărat n-ar putea să recupereze orele muncite peste program. „A fost Corpul de Control la Cariera Roşiuţa şi a găsit oameni pe care directorul  îi ţinea pe la el pe acasă, îi făceau muncile. Directorul adjunct, la fel. De la schimbul trei îi duce acasă să-i muncească. Noaptea dorm şi nu fac treabă. Au găsit că se semnau cu iniţiale pe condică, să poată semna oricine acolo, fără semnătură. Cei de la Corpul de Control au găsit diferenţe la solicitarea unor angajaţi de acolo de la Roşiuţa. Mulţi dintre ei nu puteau să-şi ia recuperări datorită faptului că ei erau chemaţi la muncă. Oamenii aceştia erau trecuţi şi sâmbăta şi duminică la muncă, dar nu veneau şi în momentul când apărea ceva, îi treceau liberi, în recuperare”, a spus Bunoaica.

 „Se scapă unul pe altul”

Sesizările au pornit chiar de la angajaţii revoltaţi de situaţie. Iniţial, s-a transmis că un salariat este trecut prezent la serviciu, dar nu era la locul de muncă. S-a auzit de verificări şi acesta ar fi fost chemat la serviciu în ultima clipă, după cum susţine Nicu Bunoaica. „A fost vizat unul, dar s-au găsit mai multe nereguli şi se verifică. Au fost verificate cărţile. Au pus întrebări cei de la Corpul de Control. Acolo e lipsă de personal. Astăzi (n.r. joi), Corpul de Control l-a căutat pe un angajat despre care au fost sesizaţi că doar figurează la serviciu. Nu l-au găsit pe acel om. S-au anunţat între ei. Au o structură mafiotă. Ştiau că omul este la David acasă. Nu l-au găsit la locul de muncă unde au spus. S-au dus către conducerea unităţii după ce s-a anunţat controlul. Directorul a spus că era la excavatorul 01, dar nu era, apoi omul a venit pe ascuns şi s-a dus la 04, că era mai aproape de el. Se scapă unul pe altul pentru că ei folosesc aceşti oameni. Sunt oameni pe care îi folosesc, sunt cărăuşi de cărbune, oameni care n-au venit la muncă de ani de zile. Ei nici nu ştiu la ce echipă sunt sau la ce excavator sunt şi ce funcţie au. Bagă cardul, cară cărbune, ajută directorii şi atât. Sunt oameni care muncesc în locul lor şi nu îşi pot lua recuperările de două luni şi ceva. O să le plătească Complexul”.

Astfel de acuzaţii au fost făcute, tot de Bunoaica, şi la adresa lui Ilie Petrescu, şeful de la Serviciul de Conservare Mine pe care îl arată cu degetul că ar fi pus la muncă, în propria gospodărie, mai mulţi subalterni.

Vizualizări: 8,344

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: