Copacul cu lalele, minunea de 138 de ani. E îngrijit de un miner pensionar

Orice gorjean care are drum zilele acestea prin Valea Jiului poate să vadă faimosul copac cu lalele, un arbore provenit din America de Nord şi care pe parcursul lunii iunie înfloreşte aşa cum rar o face. Amplasat la intrarea în oraşul Aninoasa, la circa un kilometru de la ieşirea din Defileul Jiului, arborele strânge în această perioadă zeci de curioşi care opresc maşinile pentru a-i admira florile. Oamenii sunt interesaţi de acest exemplar de tulipan pentru că florile sale apar o dată la câţiva ani, asta deşi în ultimii trei ani a înflorit fără pauză.

„Eu vin aici şi stau minute în şir şi privesc aceste minunăţii. Simt că primesc o energie pozitivă pe care nicio altă floare nu o poate oferi. Arborele în sine este unul încărcat de legende, pentru că nimeni nu ştie exact cum a ajuns acesta aici. Una dintre variante este că seminţele ar fi fost oferite de Jules Verne cuiva care le-a pus aici, asta după ce scriitorul ar fi trecut prin zonă. O altă legendă este că o domniţă ar fi adus seminţele direct de la Paris. Sunt multe variante cu privire la origini, iar asta îl face cu atât mai interesant. E o minunăţie a naturii şi trebuie să avem grijă de el”, a spus o localnică.

Membrii unei asociaţii, intitulată „Pro Aninoasa”, sunt cei care în ultimii trei ani au avut grijă de acest arbore care, altfel, ar fi putut să aibă soarta multor altor copaci din România. Viorel Pascu este un pensionar care în trecut a lucrat în minerit şi care a dorit să rămână o persoană activă şi în această etapă a vieţii sale. Omul încearcă împreună cu câţiva prieteni ai săi să le facă mici bucurii semenilor săi destul de încercaţi de soartă, mai ales că Aninoasa a fost primul oraş din România care a fost pentru o perioadă în insolvenţă. În acea perioadă, vacile care păşteau pe marginea şoselei s-au frecat pur şi simplu de arborele secular până i-au luat coaja şi l-au vătămat. Cariile care au apărut în tulpină au fost tratate cu pământ, iar în jurul arborelui, la bază, a fost pusă o plasă menită să ţină animalele la distanţă. Oamenii sunt şi ei ţinuţi la distanţă cu ajutorul unui gărduleţ care ar putea fi extins dacă asociaţia lui Pascu face rost de fondurile necesare.

„Avem în plan să ajutăm acest arbore să trăiască o perioadă cât mai mare de timp şi să fie cunoscut şi iubit de cât mai mulţi oameni. Durata lui de viaţă, din ceea ce ştiu, este de vreo 500 de ani, iar până acum tulipanul nostru are 138 de ani. A fost adus de un grof maghiar care, la vremea respectivă, a dorit să amenajeze un parc dendrologic aici pe malul Jiului. Eu îl consider un simbol al mineritului din Valea Jiului. Copacul cu lalele este deodată cu mineritul din zonă, dar, aşa cum vedeţi, mineritul dispare, iar copacul rămâne în viaţă, iar el va avea pentru totdeauna iz de huilă de Valea Jiului. Noi venim aici şi strângem gunoaiele lăsate de cei care opresc pentru câteva clipe ca să admire florile şi să facă nişte fotografii. Am amenajat un mic părculeţ, o bancă, o masă, pentru cine vrea să se oprească aici şi ne dorim să facem acest arbore şi mai cunoscut pentru că e păcat să nu promovăm astfel de frumuseţi pe care le avem în zonă”, spune Viorel Pascu.

Vizualizări: 7,731

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: