„Copil dormind”, vândut la Londra cu 830.000 de euro

O lucrare semnată de sculptorul gorjean Constantin Brâncuşi a fost cumpărată, la Londra, cu aproape 800.000 de euro. Sculptura din bronz a fost creată la Paris în urmă peste un secol.

Lucrarea intitulată „Copil dormind” avea un preţ estimat iniţial la maxim o jumătate de milion de lire sterline, dar casa Sotheby's a reuşit s-o vândă miercuri, la Londra, la un preţ de circa 670.000 de lire sterline, ceea ce în euro înseamnă cam 830.000.

Lucrarea "L'enfant endormi" a fost realizată în 1908, la Paris, şi prezintă un cap de copil sculptat în bronz. La licitaţia de miercuri au mai fost vândute tablouri ale unor artişti de prestigiu, dar pentru niciunul dintre ele nu a fost obţinut un preţ care să întreacă sculptura lui Brâncuşi. Succesul de acum vine după cel de anul trecut când două lucrări realizate de Constantin Brâncuşi au fost vândute pe piaţa internaţională de artă. "Prometeu" (Prométhée), un cap turnat în bronz, realizat de Brâncuşi în 1911, a fost vândut pentru suma de 12.682.000 de dolari la o licitaţie organizată la New York, pe 2 mai 2012, de casa Sotheby's. De asemenea, sculptura "Une Muse" ("O Muză") de Constantin Brâncuşi s-a aflat printre piesele centrale ale unei licitaţii de artă modernă şi impresionistă care a fost organizată de casa Christie's la New York, pe 7 noiembrie 2012, lucrarea fiind adjudecată pentru suma de 12,4 milioane de dolari.

PORTRET

În cadrul aceleiaşi licitaţii de artă impresionistă şi modernă a fost scos spre vânzare şi un portret al artistului gorjean. Pictura a fost realizată de prietenul său, Amadeo Modigliani, în perioada 1908 - 1909. Experţii l-au evaluat la un preţ cuprins între 70.000 şi 90.000 de lire sterline.

Alina POPESCU, Gigi CIUNCANU

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: