Coplata nu a fost implementată la Gorj

Sistemul de coplată trebuia să intre în vigoare încă de la 1 ianuarie a acestui an însă nici un furnizor de servicii medicale din Gorj nu este pregătit să facă faţă acestei noi reglementări. Chiar dacă atât normele cât şi tarifele la coplată sunt stabilite deja, nici Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi nici medicii de familie nu pot implementa acest sistem încă.

Coplata pentru serviciile medicale rămâne încă o necunoscută la nivelul judeţului Gorj chiar dacă această prevedere ar fi trebuit să intre în vigoare din prima zi a noului an. Potrivit furnizorilor de servicii medicale gorjeni, coplata ar putea să întârzie mult mai mult şi asta pentru că în prezent se pune mai mult accent pe desfiinţarea spitalelor nerentabile. Aşa se face că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu se lucrează încă pe vechiul sistem şi nici nu sunt semne că s-ar schimba ceva în viitorul apropiat. „Ea a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar normele nu se aplică imediat. Şi normele de aplicare şi tarifele sunt stabilite deja, acum aşteptăm să-i dea drumul. Oricum nu de asta le arde lor, acum au alte probleme cu desfiinţarea asta de spitale”, a declarat Constantin Pălivan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Medicii de familie din judeţ sunt şi mai în ceaţă în ceea ce priveşte sistemul de coplată. Ei ştiu însă un singur lucru. „Atâta timp cât noi lucrăm cu acte adiţionale până la 31 martie, coplata nu poate fi introdusă. Noi nu avem contractele semnate pe anul acesta deci nu are cum să intre coplata. Şi ca să fiu şi mai sincer, ea există deja, coplata este diferenţa pe care o scoatem din buzunar când ne cumpărăm un medicament compensat”, a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Sistemul de coplată prevede ca fiecare bolnav să scoată din buzunar cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie, 10 lei la medicul specialist şi 100 pentru şapte zile de internare în spital. Un lucru este cert, contribuţia personală a fiecărui gorjean prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 de lei. Sistemul de coplată nu se va aplica pentru asistenţa medicală de urgenţă.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: