Corlăţean la est, Băsescu la vest

Întâlnirea preşedintelui Băsescu cu diplomaţia românească a avut drept scop clarificarea drumului României pe viitor, drum care după părerea  unor politicieni autohtoni trebuia cotit către est, către mama Rusia. Declaraţiile ministrului de externe, Corlăţean, la Reuniunea diplomaţilor de la Bucureşti au stârnit semne de întrebare cu privire la intenţiile viitoare ale României, ministrul îndemnând mult prea vehement la strângerea relaţiilor la nivel de ministru de externe şi de premier.

N-ar fi nici o problemă dacă ar fi fost vorba de o altă ţară, dar când mă gândesc că din îmbrăţişările Rusiei am ieşit totdeauna schilodiţi mă trec fiorii. Fiind vorba de o întâlnire cu reprezentanţii noştri în toate statele lumii, ar fi fost necesar şi foarte util pentru Corlăţean să se întâlnească înainte cu preşedintele Băsescu, pentru a-şi armoniza poziţiile exprimate în faţa ambasadorilor. Pentru că nu a făcut-o, Corlăţean a fost lăsat în ofsaid de Băsescu, care în discursul ţinut în faţa aceloraşi ambasadori a precizat clar că drumul României nu  este spre est, ci spre vest, şi acest lucru aşa va rămâne cât va fi el preşedinte. Asta nu înseamnă că schimburile economice cu Rusia sunt interzise şi nici nu ar avea cum, dacă avem în vedere că o parte din  economia românească este în proprietatea investitorilor ruşi. 

Băsescu le-a cerut ambasadorilor ca odată reîntorşi la post să uzeze de toate căile diplomatice pentru a convinge partenerii europeni şi aliaţii NATO de faptul că în România, în pofida a ceea ce s-a întâmplat cu destituirile şi suspendarea, instituţiile statului au rămas în picioare şi au apărat statul de drept. Dezastrul lăsat în urmă de politicienii actualei puteri  nu se uită în lume aşa uşor, pentru că  acolo unde înţelegerile nu au nevoie de hârtii, nu e loc de minciună. Deşi premierul Ponta a promis de voie, dar mai mult de nevoie o coabitare şi consultare cu preşedintele ori de câte ori va fi nevoie, ministrul său de externe este primul care nu ia în seamă promisiunea şefului său de guvern.

Corlăţean nu s-a abţinut şi a interpretat mesajul preşedintelui ca fiind unul de politică internă, care să aducă voturi . La câţi pumni a luat Băsescu de la actuala putere pe care el a girat-o prin numirea premierului, nu cred că-l va mai interesa vreodată şi părerea lui Corlăţean care se înscrie în aceeaşi linie pro-rusă, care s-a înfiripat de la începutul actualului guvern, prin gura fostului ministru de externe, Marga.

Că ne place sau nu, Băsescu rămâne pentru cancelariile europene singurul om politic credibil care nu-şi schimbă opţiunile pro-vestice de la zi la alta, nici măcar atunci când este ameninţat, cum s-a întâmplat de curând, cu demiterea. Până nu este prea târziu, să-i spună cineva şi lui Corlăţean că politica externă a României este apanajul preşedintelui . Ministrul de externe este cel care o pune în practică.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: